Uncategorized

JA SAM PUŠAČ, KOLIKO SAM UGROŽEN ZBOG KORONE? PULMOLOG OTKRIVA ŠTA DA RADITE U TOM SLUČAJU!

Korona virus napada pluća, pa su pušači se pitaju kako da “očiste” svoja pluća” i da smanje cigarete i oporave pluća.

Ilustracija

Građani se pitaju šta mogu da urade da bi ojačali imunitet i kako da se zaštite. Pušači se pitaju najviše.

Pušači su skloniji respiratornim infekcijama, pa samim tim spadaju u ugroženiju grupu kad je riječ i o korona virusu.

Loading..

Dr Ika Pešić, pulmolog, kaže da redukovanje broja cigareta ne znači ništa i da apsolutni prestanak pušenja jedino može da pomogne pušačima, ali ne od zaštite od korona virusa, već zaštite njihovog zdravlja uopšte.

Pušenjem imuni sistem pušača je ugrožen i mnogo je oslabljen bez obzira na to šta pušite, da li konvencionalne ili elektronske cigarete.

  • Bilo koje cigarete da pušite sve to ugrožava imuni sistem pluća. Ona nisu otporna i svaka infekcija, a naročito virusna, jako brzo se tu lijepi, virusi razvijaju bolest i mogu da vas ugroze vitalno – upozorava dr Pešić, član komisije za kontrolu duhana Ministarstva zdravlja, koja iza sebe ima više od 30 godina rada na Klinici za pulmologiju KCS.

Pušačima sa dužim pušačkom stažom pluća su više oštećena zbog dugogodišnjeg pušenja, ali i mladi ljudi koji puše su agresivni pušači i koriste agresivne duhanske proizvode sa obiljem hemikalija, aditiva i opasnih otrova. Prema tome i njihova pluća, i pluća dugogodišnjih pušača, jednako su ugrožena kad je riječ o imunom sistemu pluća.

Loading..

  • Pušači mogu da jačaju imunitet zdravom i redovnom ishranom, zdravim napicima, dovoljnim odmaranjem, nestresogenim reagovanjem na okolnosti, nepaničenjem i na taj način mogu podići imuni sistem. Ali ako nastave i dalje da puše, onda im sve ovo ništa ne vrijedi – ističe dr Ika Pešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *