JAGORČEVINA JE PROLJETNA BILJKA KOJA OBILUJE BLAGOTVORNIM DEJSTVIMA

Zdravlje

Jagorčevina je jedan od prvih vijesnika proljeća.

Njen latinski naziv je Primula vulgaris. Riječ primula izvedena je od primus što znači prvi i potvrđuje tezu da je jagorčevina jedan od prvih vijesnika proljeća. Vulgaris se prevodi kao običan, odnosno svakodnevan.

Jagorčevina je biljka iz porodice Primula. Raširena je u zapadnoj i južnoj Evropi kao i na području sjeverozapadne Afrike te jugozapadne Azije. Ona je jedan od cvjetova koji u Evropi najranije cvjeta. Obično raste po sunčanim i suvim planinskim i brdskim livadama, u grmlju i uz ivice šuma.

Jagorčevina je jedogodišnja, zeljasta biljka. Niskog je rasta – obično raste od 10 do 30 centimetara u visinu. Listovi su veličine pet-šest centimetara zelene boje, dok su cvjetovi prečnika između dva i četiri centimetra svijetlo žuti, bijeli, rijetko crveni ili rozi.

U viktorijansko doba divlja jagorčevina se često mogla vidjeti u engleskim vrtovima. Danas je ova biljka često meta prekomjernog branja zbog čega je prirodnih staništa ove biljke malo.

Jagorčevina sadrži: saponin koji rastvara sluz, vitamin C, etarsko ulje, primula kamfor, glikozid, ciklamin, žutu boju, gorke ekstraktivne tvari.

Upotreba u kulinarstvu

Listovi jagorčevine se mogu koristiti za salate ili kao sastojak fila za punjenje mesa. I cvjetovi se stavljaju u salatu. Takođe, cvjetovi jagorčevine se mogu koristiti za pravljenje vina.

Salata od jagorčevine

Potrebno je da uberete zdrave, zelene listove te ih dobro operete. U salatu možete dodati i cvjetove jagorčevine. Također, limunov sok, maslinovo ulje, paradajz, sir i sve druge namirnice koje volite možete dodati u ovu ukusnu salatu.  Prepustite se mašti na volju i uživajte u zdravoj salati. 

Jagorčevina kao lijek

Jagorčevina ima dugu historiju upotrebe kao lijek za razna oboljenja.

Cvjetovi i korijen jagorčevine sadrže saponine, supstance koje prirodno razrjeđuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedna od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Korijen biljke je bogatiji ovim ljekovitim sastojkom.

Drugi sastojak po kom se ističe sastav ove biljke jesu flavonoidi koji su skoncentrisani u cvijetu jagorčevine. Flavonoidi su poznate supstance koje dominiraju i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo. Oni  su zaduženi da ojačaju zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju.

Cvjetovi i listovi su bogati vitaminom C, beta-karotenom, kalijumom, natrijumom i salicilatima. Svi ovi sastojci imaju antioksidativno dejstvo koja jačaju imuni sistem i snižavaju holesterol u krvi

Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mješavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbjelom i anisom. Koristi se kod proljećnog umora, nesanice, smanjuje upalu u organizmu, djeluje protiv groznice, čisti krvne sudove i povećava elastičnost istih.

Jagorčevina kod nesanice i nervne napetosti

Cvjetovi jagorčevine, ako se pomiješaju sa matičnjakom i mirođijom, blagotvorno djeluju na problem sa nesanicom i nervozom. Šolja ovog veoma ukusnog čaja uveče pomoći će da lakše utonete u san.

Jagorčevina za borbu sa reumom

Narodni travari ovu biljku, pomiješanu sa suručicom i koprivom, preporučuju protiv reume.

Sirup za iskašljavanje i čišćenje pluća

Sastojci:

5 supenih kašika usitnjenog korijena jagorčevine

400ml hladne vode

Med, ulje anisa

Priprema:

Usitnjeni korijen jagorčevine preliti sa 400 ml hladne vode, pustiti da proključa i ostaviti da kuva 15 minuta. Skloniti sa šporeta i pustiti da odstoji dva sata.

Potom sirup procijediti, dodati proporcionalnu količinu meda, ted evet kapi etarskog ulja anisa.

Čuvati u frižderu.

Upotreba:

Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za djecu.

Čaj od jagorčevine protiv prehlade i suhog kašlja

Sastojci:

Kafena kašičica korijena jagorčevine

200 ml vode

Med

Priprema:

Zagrijati vodu i korijen da proključa, nakon pet minuta procijediti.

Upotreba:

Piti tri puta dnevno po jednu šolju zaslađnu medom.

Čaj od cvijeta i korijena jagorčevine se drugačije pripremaju.

Čaj od cvijeta se ne kuha već samo prelijeva ključalom vodom – jedna kafena kašičica na 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procijediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čaj od korijena se priprema tako što se jedna supena kašika korijena prelije sa 200 ml hladne vode, zagrije da proključa, poslije 5 minuta procijedi i pije se 3 puta dnevno šolja čaja zaslađena medom.