Jako korisno: koje vrste glavobolja postoje I šta one znače

Zdravlje

Kada nas zaboli glava nakon velike proslave ili nedostatka sna, ne brinemo previše. Možete popiti pilulu I uskoro zaboraviti na nelagodnost! Ali kada bol dođe iznenada, bez preduslova I očiglednih razloga, ovo je alarmantni simptom.

Tijelo nas odmah obaveštava o problemima koji su se pojavili. Ako imate oštru glavobolju, obavezno saznajte šta nije u redu u tijelu. Ovo će vam pomoćI da se zaštitite od ozbiljnih bolesti ili da ih na vrijeme izliječite. Pored toga, suočivšI se sa izvorom glavobolje, odnijet ćete beskompromisnu ​​pobedu nad njom!

Vrste glavobolje

Bol u temporalnom predijelu glave I bol u verteksu
Bol u slijepočnicama može ukazivati na razne kvarove u tijelu. Nedostatak sna, promjene hormonalnog nivoa, intoksikacija I smanjenje intrakranijalnog pritiska mogu izazvati bol. Takođe, bolovi u slijepoočnicama su tipični za pojavu prehlade ili gripa.
Ako se bol u ovom dijelu glave poveća I izazove čudne senzacije poput mučnine, svakako treba da posjetite ljekara. Ne zanemarujte oštar bol u potiljku. Takve bolne senzacije često su znaci predstojećeg krvarenja.

Glavobolja ujutru
Ako se često budite sa glavoboljom, a da istovremeno ostanete ljubitelj trezvenog načina života, ovo nije dobar signal od tijela.
Jutarnje glavobolje mogu ukazivati na apneju tokom spavanja, probleme sa pritiskom, pa čak I na tumor na mozgu. U ovom slučaju pregled je neophodan!

Bol oko oka I bolovi u jagodicama
Glavobolja klastera ili bol u očima jedna je od najgorih senzacija. Gotovo je nemoguće izdržati ove napade!

Savjetujemo vam da se obratite dobrom neurologu ako vas je takav bol iznenada posjetio. Može ukazivati na abnormalnosti u hipotalamusu, naglo širenje krvnih sudova u mozgu I abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu.

Bol u jagodicama I čelu može ukazivati na pojavu sinusitisa.

Glavobolja I vrtoglavica
Često glavobolju mogu pratiti pratećI dosadni simptomi: vrtoglavica, mučnina, zamućenost očiju, bol u vratu, pulsirajućI napadi. Osteohondroza, prošle traume glave, hormonalni poremećaji, neuroze I depresija mogu izazvati sličan bol. Vrlo često klasičnu migrenu prate slični fenomeni.
Pratite način ishrane, spavanja I odmora prije nego što se obratite ljekaru. Važno je znati svaki mali detalj kako bi specijalista mogao pravilno dijagnozirati!

„teška“ glava I osjećaj zatezanja u gornjem dijelu glave
Ako se čini da se glava privremeno pretvorila u bundevu, nije tako loše! Glavobolja napetosti je jedna od najčešćih I može biti uzrokovana prekomernim radom, nedostatkom kiseonika, smanjenom motoričkom aktivnošću I intenzivnim nervoznim osjećanjima, piše “dnevni“.

Dobro se odmorite I naspavajte, to će vam pomoćI da se nosite sa bolom!