JEFTINO JE, NE BOLI VAS GLAVA, OVAKO ĆETE OSUŠITI VEŠ 3 PUTA BRŽE: Posle ovoga ništa neće biti isto!

Praktična žena

Odgoivor na to dala je Šenon Luš, australijski guru za kućne poslove, koja savetuje da pre svega obratite pažnju na to koliko praška u stvari stavljate.

Suprotno popularnom mišljenju da više praška znači i čistiji veš, ona tvrdi da je ključ zapravo u manjoj količini praška!

“Deterdžent je proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, i ne samo to – veš nakon takvog pranja može i brže da se zaprlja”, ističe ovaj ekspert za čišćenje.

“Znate zašto vaši peškiri postaju neprijatni i tvrdi posle pranja? Zato što se koristili previše deterdženta na bazi masti, koji se lepi za tkaninu i sušenjem se zagreva. Uporediću to sa maslacem u vrelom tiganju – on se istopi , ali kada se ohladi ponovo se stvrdne. Tako je i sa peškirom – oni izađu iz mašine lepi i paperjasti, ali dan kasnije ponovo su ofucani i grubi” , ističe Šenon.

Ona je otkrila i pravilo za količinu praška koja vam je potrebna: ako se u vašu mašinu deterdžent sipa u pregradu sa prednje strane dovoljno je da stavite tek osminu preporučene doze! Kod mašina koje se pune odozgo potrebno je staviti četvrtinu doze napisane na kutiji!

Šenon je takođe otkrila i četiri najbolja saveta za pranje veša!

  1. U svako pranje dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta
  2. Preskočite upotrebu omekšivača
  3. Upotrebite manje praška nego što stoji na kutiji
  4. Ako imate mašinu za sušenje, zajedno sa gomilom veša stavite i jednu čistu pamučnu krpu

Sirće za najbolje rezultate

Za najbolje rezultate prilikom pranja, ne preskačite korak 1! Uvek dodajte dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta – Šenon tvrdi da će to omekšati veš, da ne ostavlja miris i da čini da se mokra odeća osuši tri puta brže.