KADA ČUJETE KOD KOJIH TEGOBA SVE POMAŽU, STALNO ĆETE IH JESTI: Saznajte zašto su trešnje prava bomba za zdravlje

ZdravljeTrešnje, koje su donedavno prodavane po paprenim cenima u Srbiji, veoma su korisne po zdravlje. Poboljšavaju san, smanjuju masnoću na stomaku, štite srce i imaju i druge zdravstvene benefte. Jedan od poznatijih je da pomažu mršavljenje.

Količina od100 g trešanja sadrži 52 kcal. Ovo voće sastoji se od 82 odsto vode, 16 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto proteina i praktično nema masti (0,2 odsto).

Blagodati trešnje zasnivaju se na bogatom sadržaju vitamina A, B1, B2, C, E, minerala (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, jod), kao i organskih kiselina, šećera (fruktoza, glukoza), pektinske supstance i velike količine antocijanina – supstanci iz flavonoidne grupe.

Kako trešnje utiču na zdravlje?

1. Štite od dijabetesa


Trešnje imaju glikemijski indeks 22, niži od kajsija (57), grožđa (46), breskvi (42), borovnica (40) ili šljiva (39), što ih čini odličnim izborom za sve koji pate od dijabetesa.

2. Poboljšavaju san

Prema istraživanjima, sok od višnje i trešnje stimuliše proizvodnju melatonina, neophodnog za zdrav san.

3. Smanjuju masti na stomaku

Trešnje pomažu sagorevanje masti u predelu stomaka, što potvrđuju eksperimenti na pacovima, koji su izvedeni pomoću praha dobijenog od voća.

4. Smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti

“Alzheimer’s Association” klasifikuje trešnje kao hranu koja poboljšava pamćenje, jer su bogate antioksidantima.