KADA JE SIGURNO VIĐATI SE SA OSOBOM KOJA JE PRELEŽALA KORONAVIRUS: 3 KLJUČNA USLOVA!

Zdravlje

Ukoliko je vama bliska osoba preležala koronavirus, sigurno ste se zapitali kada možete biti u njegovoj blizini, a da ste potpuno sigurni i sigurni da se nećete zaraziti.

Ilustracija

Važno je znati da vrijeme inkubacije traje između tri i 14 dana. U blažim slučajevima bolest traje jedan do dvije sedmice, a kod težih i do šest. Simptomi se pojavljuju u prvih 11 i po dana, piše Health, prenosi stil.kurir.rs.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, druženje sa osobama koje su pobijedile Kovid-19, zavisi od simptoma koje su imali.

Oni su različiti od osobe do osobe, ali treba znati da možete biti u njihovoj blizini ako ispunjavaju sljedeća tri uslova.

  • prošlo je 10 dana od pojave simptoma
  • osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja lijekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata
  • simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali.

Važno je naglasiti da neki pacijenti mogu imati dugotrajne simptome poput otežanog disanja, umora, kašlja ili glavobolje, ali to ne znači da su zarazni.

  • Nekim ljudima samo treba više vremena da se vrate u zdravo stanje – objasnio je dr. VillJiam Šafner, specijalista za zarazne bolesti.

Ako je osoba imala pozitivan test na Covid-19, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi 10 dana nakon testiranja.

Health piše da se preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti primjenjuju na sve vrste kontakata pa čak grljenje i poljupce.