Uncategorized

KADA JE VRIJEME POSJETITI OFTAMOLOGA?

S obzirom na to da blefaritis nije teško oboljenje koje ugrožava oko, mnogi pacijenti se ne liječe, pogotovu oni sa blažim simptomima

Krmelji su česta pojava. Javljaju se kod gotovo svih, ali ukoliko ih ima previše i uvijek kad se probudite, trebalo bi da potražite pomoć oftalmologa. Stručnjaci kažu da krmelji, bilo tvrdi ili ljepljivi, mogu da ukazuju na neku upalu ili drugi poremećaj zdravlja oka.

Najčešće se javljaju u slučaju blefaritisa, konjunktivita i začepljenih odvodnih suznih puteva. Dakle, slijepljeni kapci i žućkasta ljepljiva skrama koja se uglavnom javlja ujutru, ukoliko je učestala ili svakodnevna, zahtjeva odlazak ljekaru. Uzrok prevelikog nakupljanja krmelja uglavom su bakterije koje dovode do blefaritisa.

Postoje dva osnovna oblika ove upale. To su prednji blefaritis, kada se upala javlja na spoljnoj ivici kapka gdje se nalaze trepavice, i zadnji blefaritis, koji je vezan za nepravilno lučenje žlijezda koje luče masni sekret koji “podmazuje oko”, a čiji se izvodni kanalići nalaze na unutrašnjoj ivici kapaka. Vrlo često se kod istog pacijenta vide oba oblika bolesti, ali sa predominacijom nekog od njih. Dijagnoza blefaritisa je jako česta u oftalmološkoj ambulanti, a liječenje je obično dugotrajno.

Ako osim krmelja postoji i osjećaj da su oči umorne, iritirane, često crvene sa stalnim osjećajem grebanja u njima i osjetljivost na svjetlost i dim, to su sigurni znaci da je neophodna stručna pomoć.

S obzirom na to da blefaritis nije teško oboljenje koje ugrožava oko, mnogi pacijenti se ne liječe, pogotovu oni sa blažim simptomima. Ipak, kod malog broja pacijenata može da dođe do težeg oštećenja kapaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *