KADA STRES POSTANE OPASAN ZA ZDRAVLJE: SEDAM ZNAKOVA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI

Zdravlje

Stres je sastavni dio života većine ljudi, no u povećanoj mjeri može biti opasan za zdravlje.

Ilustracija

Stručnjaci su izdvojili sedam znakova koji mogu ukazivati da ste pod prevelikim stresom i koje ne biste smjeli ignorisati kako ne biste riskirali ozbiljne zdravstvene probleme. Evo o čemu je riječ:

Kilaža vam varira

Stres ima veliki uticaj na način prehrane i često dovodi do nezdravih obrazaca ponašanja po tom pitanju, odnosno do prejedanja ili gladovanja.

  • Stres je okidač za oslobađanje hormona kortizola koji, između ostalog, sudjeluje u regulaciji šećera i masti u krvi, a kada je njegova razina povišena, može izazvati osjećaj pojačane gladi, želju za slatkim, anksioznost i razne druge nuspojave koje mogu rezultirati naglim mršavljenjem ili debljanjem – objasnila je za Cosmopolitan doktorica Shauna Levin.

Ako primijetite da vam se to događa, ublažite glad nekim zdravim grickalicama poput orašastih plodova koji sadrže dosta magnezija pa će pomoći održati razinu kortizola niskom. Odličan izbor je i brokula koja sadrži folnu kiselinu koja pomaže u snižavanju stresa.

Česte glavobolje

Ilustracija

Iznenadne i učestale glavobolje mogu biti znak da ste izloženi prevelikom stresu, pogotovo ako ih u prošlosti niste imali. Glavobolju može uzrokovati i dehidracija i zato je važno piti dovoljno vode što u stresnim situacijama mnogi zaboravljaju.

Osip

Stres je često vidljiv i izvana, tačnije na koži gdje može izazvati osip. Kada ste pod velikim stresom, slabi vam imunitet i koža je podložnija iritaciji te joj mogu zasmetati stvari na koje inače nije osjetljiva, poput sapuna, losiona za tijelo, deterdženta i slično.

Ilustracija

Ako primijetite neobičan osip na svom tijelu, obavezno posjetite dermatologa.

Problemi s probavom

Stres često utječe na probavni trakt i to na različite načine.

  • Stres može usporiti probavu i dovesti do nadutosti, ali i povećati broj kontrakcija debelog crijeva što može uzrokovati grčeve i proljev – objasnila je za Cosmopolitan doktorica Deborah Rhodes.

U takvim slučajevima najbolje se obratiti liječniku.

Česte prehlade

Kao što smo već rekli, stres utiče na slabljenje imuniteta pa ste podložniji prehladama.

  • Kada ste pod stresom, puno se lakše razboljeti. To može biti obična prehlada ili gripa jer imunološki sustav nema dovoljno snage da se izbori s virusom – objasnila je doktorica Levin.

Akne

Ako inače nemate problema s prištićima i aknama, a odjednom se počnu pojavljivati, to također može biti znak da ste pod prevelikim stresom. I za to je kriv hormon kortizol, odnosno njegovo povećano lučenje koje potiče i povećanu proizvodnju ulja u kožnim žlijezdama što dovodi do začepljenja pora pa nastaju akne.

Otpadanje kose

Ilustracija

Normalno je da kosa otpada, no ako primijetite da vam otpada znatno više vlasi no inače, to može također biti znak da ste pod velikim stresom. I u tom biste se slučaju svakako trebali posavjetovati sa stručnjakom jer povećano opadanje kose može ukazivati i na neke druge zdravstvene probleme.