Kako da očistite jabuke od pesticida i drugih hemikalija

Praktična žena

Tokom zime, kad nema nekog naročitog izbora, iz prodavnice se obično vraćamo s kesama punim južnog voća i nekoliko jabuka. Sve iste, kao da su ih vadili iz kalupa, sve rumene, lepe, sjajne i mirisne. Lepe, kao naslikane, kao one koje pamtimo iz detinjstva. 

Foto: Shutterstock

Ako ćemo da budemo iskreni, jabuke koje je većina nas jela nekad davno ni najmanje ne liče na ove današnje. Čak ni ne mirišu isto. Ni kora im nije ista.

One naše su bile nekako kvrgave, flekave, ali im je ukus bio neponovljiv. Toliko su bile ukusne da su i crvi hteli da ih jedu, pa smo morali s njima da ratujemo. Al’ zato u ove današnje jabučice-lepotice crvi ne zalaze.

Foto: Shutterstock

A i kako bi kada su one uvozne, a takvih je najviše u megamarketima, supermarketima, pa čak i u lokalnim bakalnicama, pre branja tretirane dvadesetak puta. Mi smo malo štedljiviji, pa ove naše prskamo tek 15 puta, ali i sa njima treba biti oprezan. Previše su lepe, skoro pa savršene.

Foto: Shutterstock

Najgore od svega je što se većina hemikalija koje se koriste za zaštitu od insekata i korova, ali i za brži rast voća, upotrebljava preko mere i van optimalnih rokova, zbog čega se zadržavaju u kori i veoma su štetni, naročito za trudnice, bebe i decu. Zato njima ne treba davati jabuke čije poreklo ne znate.

Foto: Shutterstock

Za ishranu dece, upozoravaju stručnjaci,  treba kupovati jabuke od proverenih proizvođača, na malim pijačnim tezgama, i pritom birati plodove koji nam nikada ne bi privukli pažnju lepotom. Zdrava jabuka je malo kvrgava, ume da bude i flekava, ali zato lepo miriše i ima neponovljiv ukus, baš kao ova leva sa fotografije iz voćnjaka Zorana Ristanovića, našeg najboljeg uzgajivača voća i povrća.

Foto: Facebook

Međutim, ukoliko ste osuđeni na kupovinu uvoznih i domaćih jabuka iz masovne proizvodnje, pre jela im ogulite koru ili ih držite 10 do 15 minuta potopljene u mlakoj vodi kojoj ste dodali dve do tri kašike sode-bikarbone ili limunovog soka. Nakon 15 minuta pesticidi će nestati sa kore.

Podijeli