KAKO DA RAZLIKUJETE KORONU OD OBIČNOG GRIPA? Stručnjaci kažu da postoje 2 OSNOVNA SIMPTOMA, obratite PAŽNJU!

Zdravlje

Polako se bliži sezona gripa, pa je opravdana zabrinutost lekara i stručnjaka od toga da će pandemija korona virusa dobiti još ozbiljnije razmere…

Postoji šansa da neko oboli od obe bolesti, a pojedincu će biti teško da prepozna da li je “zakačio” grip ili pak koronu, s obzirom da su simtpomi gotovo identični. Stručnjaci upozoravaju da bi sudar korona virusa i grupa mogao da bude veliki pritisak i udar na zdravstveni sistem, te je na delu opšta preporuka da se ljudi, a posebno ugrožene grupe što pre vakcinišu protiv gripa.

“Bolovi u mišićima, kašalj, groznica, mučnina, otežano disanje, sve su to simptomi koji odgovaraju gripu i korona virusa. Dakle, veoma ih je teško razlikovati”, ističu stručnjaci uz napomenu da se ljudi suzdrže od samodijagnoza i posete lekara ako osete bilo koji od navedenih simptoma.

Dakle, nema ispravnog i sigurnog načina na koji bi bilo ko mogao da sazna da li ima virus ili ne osim testiranjem, ali naučnici su nedavno istakli da dva ključna simptoma ipak mogu da razlikuju koronu od običnog gripa.

FOTO: PROFIMEDIA

Reč je o gustaturnoj disfunkciji (gubitku ukusa i mirisa) i dispneji (subjektivni osećaj nedostatka vazduha praćen osećajem otežanog disanja).

U britanskoj studiji koju je objavila Nacionalna medicinska biblioteka analizirani su gubitak mirisa i ukusa kao klinička prezentacija blagih do umerenih oblika korona virusa. Studija je obuhvatila 417 ispitanika, od kojih su 263 bile žene. Utvrđeno je da je čak između 85, 6 procenata (88 kada je reč o ženama) pacijenata prijavilo gubitak ili mirisa ili ukusa ili oba. Pored toga su najčešći simptomi bili kašalj, bol u mišićima i gubitak apetita, kao i opstrukcija disajnih puteva u nosu.

Gubitak ukusa i mirisa, a posebno mirisa, je relativno čest i kod gripa ili prehlade, ali uglavnom dolazi u blagom obliku, dok je kod korona virusa iznenadan i snažan i može da dovede do toga da ne možete da razaznate ni šta je slatkasto, a šta oporo. Takođe, kod korona virusa može doći do gubitka mirisa, a da vam nos zapravo nije zapušen.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Kurir.rs/K.Đ/Žena