KAKO JESTI BEZ GRIŽNJE SAVJESTI I NE OSJEĆATI GLAD: NUTRICIONISTI DAJU 11 SAVJETA

Zdravlje

Neopisiva želja za slatkišima i grickalicama koju možemo osjećati svakodnevno, događa se, ističu stručnjaci, iz dva moguća razloga.

Prvi je preskakanje obroka ili predugi period odgađanja obroka.

Naime, naše tijelo ima svoje potrebe za energijom i hranjivim tvarima koje tokom dana trebamo zadovoljiti. Ako odgađamo obrok, logično je da će tijelo pojačati svoje signale za jedenjem što će rezultirati pojačanim osjećajem gladi i na kraju završiti prejedanjem.

Tu nam se događa kolaps, pa jedemo sve što nam padne pod ruku, a često ni to nije dovoljno, već trebamo i još nešto slatko lako premašimo kalorijske potrebe i to u kasnijim večernjim satima kada više nismo aktivni, što hronično može dovesti do povećanja kilograma i problema sa zdravljem.

Ako primjećujete da je to i kod vas slučaj, pokušajte se tokom dana bolje organizirati. Ne uspijevate li sami organizirati prehranu, u toj situaciji stručnjak – nutricionist može biti od velike pomoći.

Drugi mogući razlog je nekvalitetan san i nedostatak energije koji često pokušavamo balansirati namirnicama visoke energetske gustoće uz obavezan dodatak kofeinskih napitaka poput kafe ili energetskih napitaka, prenosi Faktor.

Iscrpljeni organizam češće šalje signale za energetski bogatim namirnicama poput slatkiša i grickalica, stoga, ako je to slučaj, pokušajte naći način da poboljšate kvalitet sna i tijelu date vremena da se regenerira i odmori.

Kako jesti bez grižnje savjesti?Evo nekoliko pravila kako naučiti biti umjeren: jogurt, mlijeko, sjemenke i orašasti plodovi.

1. Nemojte imati slatkiše i grickalice kod kuće ako vam se teško kontrolirati s unosom takve hrane. Umjesto toga, kada vam se jede slatko, izađite u šetnju i pojedite kolač ili sladoled.

2. Slane grickalice povremeno možete zamijeniti kokicama koje ćete ispeći u loncu ili u aparatu na vrući zrak.

3. Desert nakon ručka preskočite i ostavite ga za poslijepodnevni međuobrok uz šoljicu kafe ili čaja.

4. Umjesto konzumiranja same čokolade, uzmite nekoliko kockica čokolade, rastopite ih i prelijte preko voća ili natrgajte i umiješajte u jogurt uz dodatak sjemenki, voća ili orašastih plodova.

5. Čokoladni namaz mažite na integralni hljeb ili palačinke napravljene od integralnog brašna te ih servirajte uz dodatak bobičastog voća.

6. Jedite redovno tokom dana, pokušajte se organizirati i ne preskakati obroke jer ćete tako smanjiti mogućnost pregladnjivanja i navale gladi u kasnijim popodnevnim i večernjim satima.

7. Jedite obroke bogate povrćem i cjelovitim žitaricama. Takve namirnice obiluju prehrambenim vlaknima koja doprinose osjećaju sitosti.

8. Izbjegavajte obroke bogate jednostavnim ugljikohidratima koji će brzo podići nivo šećera u krvi i brzo je spustiti zbog čega ćete brže osjećati glad.

9. Pojačajte unos namirnica bogatih proteinima poput mesa peradi, jaja, mliječnih proizvoda, ribe. Proteini doprinose osjećaju sitosti, što će smanjiti mogućnost pregladnjivanja.

10. Pijte dovoljno tekućine tokom dana kako biste ostali hidrirani jer osjećaj žeđi često znamo pobrkati s osjećajem gladi koji rješavamo slatkišima i grickalicama.

11. U trgovinu odlazite siti, a kod kuće sastavite popis potrebnih namirnica.