KAKO RAZLIKOVATI RESPIRATORNE INFEKCIJE I KORONAVIRUS KOD DJECE

Zdravlje

Doktorica Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, rekla je za RTS da roditelji treba da se jave pedijatru sa svakim simptomom i da dijete povuku iz kolektiva ako ima bol u grlu, povišenu temperaturu i ostale znake respiratorne infekcije. Upozorava da se kod korone javljaju i stomačne tegobe.

Stigla je jesen, a to je period godine kada i pedijatri i ljekari opšte prakse imaju više pacijenata zbog respiratornih infekcija. U sezoni kada imamo i epidemiju koronavirusa i covida 19, bolesti koja je u Srbiji za skoro sedam mjeseci odnijela 743 života.

Dr. Aneta Jovanović, načelnica Odjeljenja pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, rekla je za RTS da je sada malo povećan broj respiratornih infekcija kod djece koje su uobičajene za ovaj dio godine, s obzirom da je početak školske godine, ali su blage infekcije koje prođu za par dana.

Međutim, često te infekcije daju iste simptome kao i koronavirus – kako ih razlikovati?

  • Obavezni su epidemiološki podaci o djetetu koji govore da li je bilo u kontaktu sa nekim ko je zaražen covidom 19, i ako su djeca bila u zemljama gdje je povećana aktivnost virusa uz pregled sa laboratorijskim analizama – šaljemo ih na PCR testiranje – objasnila je Jovanović.

Prema njenim rečima, roditelji treba da se jave pedijatru sa svakim simptomom i da dijete povuku iz kolektiva ako ima bol u grlu, povišenu temperaturu i ostale znake respiratorne infekcije, a kod korone ima i stomačnih tegoba.

U junu i julu bio je povećan broj djece koji su imali infekciju, a nisu imali simptome.

  • Ukoliko je dijete bilo u kontaktu, treba ga izolovati i izbegavati kućne posjete, povući ga na dvije nedjelje da bude u kućnim uslovima – ukazala je ona.

Djeca u vrtićim treba da nose maske. Doktorica kaže da su djeca pokazala veliku disciplinu, dobro je da vrše dezinfekciju ruku i da ne posjećuju velika dešavanja i skupove.

Jovanović je rekla da ima dovoljno vakcina protiv zaraznih bolesti i savjetuje redovno sprovođenje vakcinacije u toku epidemije da bi se zaštitilo od drugih zaraznih bolesti.

Početkom oktobra očekuje se da u domovima zdravlja stignu vakcine protiv gripa.