Koiji vam vitamini nedostaju:puca vam koza,imate grceve ili vam opada kosa?

ZdravljeKako biste se uverili da se zdravo hranite I unosite dovoljno korisnih stvari u organizam, oslušnite svoje telo. Ako primetite određene promene na kožI, vaše telo pokušava da “Kaže” da vam nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promene na koje treba obratiti pažnju.

  1. Pucanje kože na ivicama usana

Nedostaju vam: gvožđe, cink I b vitamini, poput vitamina b3, b2 I b12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina ishrane često ne dobijaju dovoljno spomenutih stvari.

Rešenje: jedite više blitve, kikirikija, mahunarki poput sočiva, živinskog mesa, lososa, tune, jaja, školjki I rakova. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom c, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice s povrćem poput brokolija, crvene paprike, kelja I karfiola.

  1. Crveni osip na licu (a ponekad I na drugim mestima) I gubitak kose

Nedostaje vam: vitamin b7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedete sirova jaja, to vas čini ranjivim jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tela da apsorbuje biotin.


Rešenje: jedite više kuvanih jaja (kuvanje deaktivira avidin), losos, avokado, pečurke, karfiol, soju, orahe, maline I banane.

  1. Crvene ili bele promene na kožI slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima I zadnjici

Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline I vitamini a I d.

Rešenje: potrebno vam je više lososa I sardina, orašastih plodova kao što su orasi I bademi, te semenki kao što su lan I konoplja. Za vitamin a, jedite više zelenog povrća, šargarepu, batat I crvenu papriku. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoćI će vam da dobijete vitamin d.

  1. Trnci I peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu

Nedostaju vam: vitamini b grupe, poput folne kiseline (b9), b6 ​​I b12. Ovaj nedostatak je direktno povezan s perifernim nervima. Navedeni simptomi mogu da se jave I u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom I hormonskom neravnotežom.

Rešenje: jedite spanać, špargle, cveklu, pasulj, jaja, školjke, rakove I živinsko meso.

  1. Grčevi u mišIćima, probadajuć bol u grudima, zglobovima, lukovima stopala, nogama I leđima

Nedostaju vam: magnezijum, kalcijum I kalijum. Ako redovno vežbate, možete da izgubite više minerala (I vitamina b grupe koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.

Rešenje: jedite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokolija, povrća tamnih listova, kao što su kelj I spanać.