KOLIKO DUGO ĆETE ŽIVETI? Pomoću ovog TESTA saznajte godine vaše smrti

Zanimljivosti

Naučnici sa Univerziteta u Istočnoj Angliji napravili su digitron, koji pokazuje efekat različitih medicinskih faktora i faktora životnog stila.

Ideja kalkulatora koji može predvideti kada ćete umreti možda zvuči kao iz filma naučne fantastike. Profesor Elena Kulinskaja, koja je vodila razvoj aplikacije, rekla je:

– Ljudi su zainteresovani za svoj životni vek, ali to nije samo zbog morbidne radoznalosti.

Očekivano trajanje života je velika pažnja u svakom dugoročnom planiranju, a posebno je važno ljudima koji planiraju svoje finansijske ciljeve i strategije penzionisanja:

– Takođe može pomoći ljudima da poboljšaju svoj očekivani životni vek unošenjem zdravih promena u životni stil – napomenula je.

foto: Printscreen mylongevity.org

Da biste koristili kalkulator, jednostavno unesite svoje podatke, uključujući ime, starost, pol, sva osnovna zdravstvena stanja i da li pušite ili ne.

Kalkulator će zatim otkriti koliko ćete verovatno još živeti, na osnovu podataka Zavoda za nacionalnu statistiku. Zabrinjavajuće je što je kalkulator razvijen pre pandemije Covid-19, što za neke može rezultirati smanjenim životnim vekom.

– Uvereni smo da ključna primena našeg alata – pomažući da se pokaže relativni efekat takvih stvari kao što je pušenje – u velikoj meri ne utiče, ali planiramo da je fino podesimo kako bismo istražili promene u očekivanom životnom veku izazvane pandemijom- rekao je profesor Kulinskaja.

Sve u svemu, naučnici se nadaju da bi se kalkulator mogao pokazati korisnim za lekare opšte prakse kako bi pomogli ljudima da promene način života i poboljšaju svoj životni vek.

https://mylongevity.org/calculator
Podijeli