Lajmska bolest – ujed krpelja

Zdravlje

Uživanje u prvim danima proleća može da pokvari ujed krpelja, koji predstavlja potencijalnu opasnost od pojave lajmske bolesti. Lajmska bolest je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, koje izaziva bakterija koja u organizam najčešće dospeva usled ujeda krpelja.

Krpelja je neophodno što pre ukloniti i potrebno je da se narednih deset dana stanje pacijenta intenzivno prati. Ukoliko se u tom periodu pojave bilo kakvi znaci oboljenja, pa čak i bezazleno crvenilo oko mesta uboda, treba se obratiti lekaru.

Simptomi lajmske bolesti počinju između trećeg i 33. dana, dok je prosečno vreme inkubacije sedam dana. Početni simptomi su: osip, crvenilo, vruća koža, dok su simptomi u drugom stadijumu: meningitis, kranijalni neuritis, Banvartov sindrom i cerebralni vaskulitis.

Lajmska bolest se najlakše leči antibioticima u početnoj fazi, zato je poželjno otkriti je u najranijem stadijumu. Vađenje krpelja je najbolje prepustiti stručnjaku, koji će ga otkloniti adekvatnom opremom. Posebnom pincetom krpelju se steže glava a nikako stomak, da se usled pritiska njegov sadržaj ne bi izlio u pacijentov krvni sud.

Podijeli