Make-up trikovi za žene starije od 40 godina!

Ljepota i moda

Jedna od stvari zbog kojih je starenje tako lijepo je to što se osjećamo prijatnije u svojoj koži, manje energije trošimo na istjerivanje pravde i nije nam stalo do tuđeg mišljenja kao ranije. Kako starimo, mijenja se i naša koža, pa svoju njegu i način šminkanja treba prilagoditi novim potrebama.

U reklamama se najčešće može videti jedra i zategnuta koža, čime se šalje pogrešna poruka da zrela koža nije lijepa.

Šminkanje zrele kože podrazumijeva male izmjene u odnosu na to kako ste se šminkali ranije.

Redovno hidriranje 

Priprema kože prije nanošenja šminke posebno je važna za žene starije od 40. Suha koža će sa puderom izgledati beživotno. Unapruhedite svoju noćnu rutinu hidratantnom kremom koja učvršćuje i podiže kožu. Odaberite preparat sa hijaluronskom kiselinom ili kolagenom, koji poboljšava elastičnost i povećava gustinu kože tokom menopauze. Neka krema bude hranljiva, ali lagana. Cilj je da postignete zdrav izgleda kože pruhe nanošenja šminke.

Izaberite pravi puder

Prava nijansa pudera osiguraće prirodni izgled. Odaberite onaj koji je za nijansu topliji od vašeg tena. Formula ne smije biti ni previše masna ni suha. Za baršunastu kožu najpoželjniji su mat proizvodi lagane konzistencije koji zaglađuju neujednačenu teksturu, umjesto da je naglašavaju.

Foto: Guliver/Getty Images

Koristite korektor 

Ako želite da prikrijete pjege ili hiperpigmentaciju, koristite korektor. Neka to bude onaj koji pruža potpunu pokrivenost i iste je boje kao i puder. Prvo nanesite puder, a zatim spužvicom ili četkom pređite preko problematičnih mjesta korektorom.

Oprez sa šljokicama

Nikada niste prestari za šljokice na kapcima. Nabavite kremaste sjenke jer će one u obliku praha poprimiti izgled krede i naglasiti nedostatke.

Maskara je obavezna

Ako su vam gornji kapci opušteni, nekoliko slojeva maskare za volumen vizuelno će ih podići. Kad u području oka istaknete trepavice, skrenućete pažnju sa svojih kapaka. Kupite kvalitetnu maskaru koja čini da trepavice izgledaju guste i duge, a sprečava da se ulijepe.

Olovka za usne

Uokviravanje usana olovkom kako se ruž ne bi razmazao nije revolucionarana ideja. Međutim, potpuno premazivanje usana olovkom produžiće životni vijek boje. Koristite kremastu olovku koja se neće isušiti na usnama. Ako vam se to ne dopada, olovku stavite malo iznad linije usana. Vremenom, usne gube volumen, a olovka može doprinijeti da izgledaju punije. Neutralna olovka ili ona koja odgovara vašoj boji usana uvijek je dobar izbor.

Izvor: lepotaizdravlje.rs