Make up za početnike: Ovi savjeti će vam olakšati šminkanje

Ljepota i moda

Voljeli biste biti lijepo našminkati svaki dan, no nekad vam jednostavno ne ide od ruke?

Crta od pudera ponekad vam se vidi na čeljusti, trepavice se skupljaju u debele pramenove, a sjenilo i tuš klize s lica već nakon nekoliko sati…O ružu za usne da ne govorimo.

Donosimo nekoliko provjerenih savjeta Glorije koji će preokrenuti vašu beauty rutinu i pomoći vam da svaki put zablistate bez greške.

PUDER KOJI SE NE VIDI IZ AVIONA

Ako se šminkate već godinama, a još uvijek niste uspjeli pronaći odgovarajuću boju pudera napravite si uslugu i kupite BB kremu koja se prilagođava nijansama vašeg tena ili toniranu kremu. Prištiće i mrlje nakon nanošenja BB kreme prikrijte tekućim korektorom, a masnu T-zonu koja vas brine ‘ukrotite’ uz pomoć transparentnog pudera.Embed from Getty Images

RUŽ KOJI NE BJEŽI S USANA

Ako se ne smatrate spretnom osobom, nemojte se mučiti s tamnim i žarkim nijansama, pronađite olovku koja je slična boji vaših usana i koristite ju u svim prilikama. Ionako je najvažnije napraviti liniju koja će stvoriti granicu između vašeg lica i usana, definirati oblik i spriječiti curenje.

Mala tajna top vizažista: olovku iscrtavajte uvijek s vanjske strane usana prema sredini, jer vam tako ruka prirodno pada pa ćete dobiti ljepše linije. Na sredini gornje usne uvijek napravite mali križić na mjestu na kojem se linije s lijeve i desne strane usana susreću.

TUŠ KOJI NE CURI

Žudite za pin up linijom na kapcima, no svjesni ste činjenice da će vam se tuš preslikati i rastopiti već za pola sata? Vjerovali ili ne, ovaj je problem lako rješiv! Prije svega, nabavite vodootporni tuš ili vodootpornu masnu olovku u sticku. Odlične olovke i tuševe možete naći u svakoj drogeriji, za manje od deset KM.

Prije nanošenja tuša ili olovke, kapke i pregib premažite sjenilom, bazom za oči ili korektorom, a nakon iscrtavanja linije, manju četkicu za sjenilo umočite u transparentni puder ili svijetlije i lagano podcrtajte crtu na svojim kapcima (kao na fotografiji). Taj potez fiksirati će vašu mačkastu liniju, a traje samo nekoliko sekundi!

Savjet više: tuš nemojte ni pokušavati iscrtati u jednom potezu. Prvo napravite kosu crtu na vanjskom kutu kapaka, a zatim krenite s iscrtavanjem s unutrašnje strane kapka, dok se crte ne spoje. Na samom kraju, tušem popunite ‘okvir’ koji ste napravili, odnosno crnom bojom našminkajte kožu koja se nalazi tik uz trepavice.

SAVRŠENE TREPAVICE

Maskara djeluje kao proizvod s kojim je teško pogriješiti, sve dok ju ne krenete nanositi na trepavice. Za predivan efekt dugačkih, gustih i urednih trepavica, prvi sloj nanesite cik-cak pokretima prije nanošenja sjenila. Krenite od korijena prema vrhovima, a zatim još jednom brzo prođite četkicom po trepavicama kako bi ih produžili i raščešljali.

Nakon nanošenja sjenila, trepavice premažite još jednim slojem maskare, prvo s gornje strane, kako bi uklonili puder i sjenilo s trepavica (gledajte prema podu), a zatim s donje strane (gledajte ravno u ogledalo), lagano potiskujući četkicu prema kapku kako bi dobili push-up efekt.

SASVIM PRISTOJAN SMOKEY EYE

Svi volimo zablistati u večernjim prilikama, ali rijetko koja žena zna stručno nanijeti tamno sjenilo. Zaboravite na smokey look u crnim i sivim tonovima (ionako je izašao iz mode prije više godina) i nabavite metalik sjenila u bež i smeđim tonovima, kojima je lako baratati. Cijeli kapak i područje ispod obrva našminkajte svijetlim sjenilom (bež, bijelim ili srebrnim), a zatim nanesite brončano ili bakreno sjenilo na pregib s OTVORENIM OČIMA. Da, dobro ste pročitali! Pregib ćete ljepše našminkati kad su vam oči otvorene jer ćete jasno vidjeti što radite, a izbjeći ćete i različit izgled šminke na lijevom i desnom oku.

Mrvice sjenila koje su pale na obraze pokupite velikim kistom za rumenilo, a mekanim kistom za sjenilo, umočenim u neku neutralnu boju ublažite prijelaze između svijetlog i tamnog sjenila.

Još vam samo trebaju tuš i maskara, i spremni ste za izlazak!

Ilustracija - undefined
Foto: Pixabay: Ilustracija

Savjet više: osjećate li se dovoljno odvažno da isprobate mačkasto osjenčane oči (kao na fotografiji iznad) jednostavno presavijte papirnatu maramicu i pritisnite ju uz rub oka pod kutem koji želite dobiti, a zatim krenite sa sjenčanjem. Crta će biti savršena!