MED OD KOPRIVE: Samo 2 kašike dnevno liječe migrenu, žuč, jetru, poremećaj sna…

Zdravlje

Kopriva je najbolji prečišćivač krvi i najbolja ljekovita biljka za formiranje krvi. Ima pozitivan uticaj na gušteraču i smanjuje sadržaj šećera u krvi.

Ova biljka takođe liječi bolesti i upalu urinarnog trakta i bolesti zadržavanja urina. Naročito se preporučuje na proljeće.

Ova biljka predstavlja odličan diuretik, sredstvo koje spriječava anemiju. Lišće koprive je izvor vitamina A, B, D, E i K, minerala (kalcijum, mangan, gvožđe, kalijum, cink, magnezijum i bakar), enzima, hlorofila.

Kopriva,
Kopriva,

Sastojci:

– 1 kg lišća koprive

– 2 limuna

– 2 jabuke

– pola kilograma meda ili žutog organskog nerafinisanog šećera

– želatin, najbolje pektin

Kopriva,
Kopriva,

Metoda pripreme:

Pomiješajte koprivu i jabuke. Sastojke zajedno sa dva limuna ubacite u blender i miksujte dok ne dobijete meku smjesu. Dodajte med i želatin, u zavisnosti od težine i uputstava.

Dok je mješavina topla ubacite je u tople i sterilne tegle. Dobili ste spremnu smjesu odnosno med od koprive. Svaki dan konzumirajte dvije kašike ovog meda prije obroka.

Kopriva je najbolji način da prečistite i poboljšate svoju krvnu sliku. Ima pozitivan efekat na pankreas i pomaže prilikom snižavanja šećera u krvi.

Med,
Med,

Ona takođe može tretirati infekcije urinarnog trakta i stimulisati rad crijevne flore. Kopriva se takođe koristi za tretiranje jetre i žučne kese, poremećaja sna, dobra je za jetru, stomačne grčeve, čireve, plućne bolesti, itd.

Takođe je vrlo korisna kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Ukoliko nemate dovoljno gvožđa u krvi i osjećate se stalno umorno, kopriva je tačno ono što vam treba! Ona sadrži dosta gvožđa i uspješno tretira anemiju.

Nakon nekog perioda korištenja koprive, pucaćete od zdravlja i energije. Na žalost, u današnjem društvu ljudi ignorišu ovu biljku i previše često koriste analgetike.

Izvor: Webtribune.rs