MUČILI SU JE GASOVI I NADIMANJE, BOLIO JE STOMAK – otišla je doktoru i saznala tužne vijesti: SAD SVE ŽENE POZIVA NA OPREZ, OVAJ SIMPTOM NE IGNORIŠITE

Zdravlje

Sada poručuje – “Žene, idite redovno na preglede!”

Lien Šilds u 29. godini života dijagnostikovan je rak grlića materice. Jedini simptom koji je imala su bolovi u stomaku, koje je pripisivala gasovima. Zabrinula se tek kada je primetila krvarenje između dve menstruacije, ali su ljekari rekli da je to nuspojava kontraceptivnih pilula koje uzima.

Nakon što se krvarenje nastavilo narednih sedam mjeseci, doktori su je uputili na detaljnu analizu, nakon čega je dobila užasnu vijest – tumor na grliću materice.

Lien vjeruje da, da je otišla na prethodna dva ginekološka pregleda na koja je bila pozvala, možda bi tumor bio ranije otkriven i liječenje bi možda bilo lakše.

Nakon mjeseci liječenja, uključujući hemoterapiju, Lien je ušla u ranu menopauzu, što znači da nikada neće moći da ima biološku djecu. Trenutno čeka rezultate da vidi da li se tumor smanjio nakon hemoterapije.

“Jako je važno da žene redovno idu na PAPA test. Uvijek sam mislila da mi to ne treba, neće mene, a onda kada čuješ dijagnozu poželiš da si otišla kad je trebalo. Ono što sam preživela u posljednjih nekoliko mjeseci ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju”.

Lien je na prvi PAPA test bila pozvana kada je imala 25 godina, ali kaže da nije otišla jer ju je bilo sramota da se skine pred ginekologom. Nije otišla ni na sljedeće zakazano testiranje, tri godine kasnije.

(MONDO)