NA KOJE ZDRAVSTVENE PROBLEME BI MOGLE DA UKAŽU HLADNE RUKE

ZdravljeKada je temperatura vazduha niska, normalno je i da nam ruke budu hladne. Međutim, ako su nam ruke stalno ledene i nikako ne možemo da ih zagrijemo, problem može da bude loša cirkulacija, ali i druge brojne ozbiljne bolesti.

Promjena boje kože ruku i trnci su obavezan signal da posjetite ljekara.

  • Razloga može biti mnogo. Ljekari preporučuju prije svega da se odreknete loših navika, poput pušenja. Počnite da se bavite sportom i poslušajte preporuke ljekara. Redovno pratite nivo krvnog pritiska i holesterola – savjetuju stručnjaci, a ovo su najčešći zdravstveni problemi na koje ukazuju hladne ruke.

ANEMIJA


Ako osjećate malaksalost, umor, glavobolju, a ruke su vam hronično hladne možda imate nedostatak gvožđa u krvi.

ŠTITNA ŽLIJEZDA

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a to rezultira hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće.

DIJABETES

Trenjenje u dlanovima i stopalima i hladnoća mogu da budu prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, i zato je praćen ovim pojavama.

STRES

Kada smo pod stresom skače nam adrenalin koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

LUPUS

Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistemski eritemski lupus zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva te drugih tkiva i organa.