NA OVAJ NAČIN MOŽETE DA SPUSTITE TEMPERATURU: Trik kojim se OBARA i za 5 STEPENI!

Uncategorized

Povišena temperatura je nešto sa čime smo se svi susreli i zasigurno ste čuli za barem nekoliko narodnih metoda kako skinuti temperaturu. No, koliko su one zaista djelotvorne? Da biste znali koji je najbolji lijek za temperaturu treba najprije da vam bude jasno šta je temperatura i kako tačno djeluje na organizam.

Zato ćemo se u narednim redovima najprije pozabaviti opštim pitanjima o povišenoj temperaturi, zatim ćemo vam pružiti provjerene metode za njeno skidanje, bilo da se pojavljuje kod djece ili kod odraslih.

Šta je uopšte povišena temperatura?

Održavanje tjelesne temperature je tjelesna funkcija koja je od vitalnog značaja. Kada tijelo ispušta previše i premalo temperature tada ono hoće da vam kaže da nešto nije u redu i da se bori sa nekom infekcijom.

Nema svako jednaku tjelesnu temperaturu, ona je drugačija kod svakog pojedinca. Generalno gledano, ona varira između 36 i 37 stepeni. Postavlja se pitanje odakle se računa da je temperatura povišena? Pojedini doktori smatraju da je od 37, neki drugi da je od 37,2.

prbc3mart

U svakom slučaju ova temperatura, pa ni temperatura 37,5 ne bi trebalo posebno da vas zabrinjava. Ona predstavlja normalan odgovor organizma na bakterijsku, virusnu ili gljivičnu infekciju.

Povišena temperatura ne predstavlja bolest, već jedan simptom, koji je obično praćen i drugim simptomima. Neki od njih su kašalj, bol u grlu, kijanje, curenje nosa.

Zato sama povišena često nije jedini simptom za koji treba da se pobrinete. Ljekari se slažu u tome da temperaturu nije neophodno spuštati dok god ona ne prelazi 38,5 stepeni. Tada nije neophodno da upotrebite metode kako skinuti temperaturu, već pustite tijelo da to uradi samo.

Tijelu možete učiniti više štete ukoliko se odlučite na to da spuštate nižu temperaturu od 38,5 stepeni, jer ne dopuštate tijelu da se samostalno izbori sa infekcijom. Povišena temperatura obično traje oko 3 dana, a ako već neko vrijeme imate čak i blago povišenu tjelesnu temperaturu trebalo bi da se obratite svom ljekaru.

Koji su razlozi za nastanak povišene temperature?

Inflamatorne infekcije su jedan od osnovnih uzroka povišene temperature. One mogu uzrokovati groznicu, odnosno, mogu pružiti subjektivan osjećaj hladnoće.

Česta temperatura iznad prosječne predstavlja čest simptom hipertireoze.

Povišena temperatura se može javiti kada provodite previše vremena na suncu. To ujedno može uzrokovati pojavu toplotnog udara.

Temperatura iznad 37 je česta kod bolesti kao što su leukemija, artritis ili kod drugih neuroloških poremećaja.

Intenzivna fizička vježba. Tijelo prirodno podiže svoju temperaturu kad se nalazi pod većim stresom.

Korišćenje određenih antibiotika i drugih vrsta lijekova kao nuspojavu mođe uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu.

Dehidratacija oduzima tijelu mogućnost da se samo rashladi, time uzrokuje temperaturu.

Koja je temperatura opasna?

Već smo napomenuli da dok god toplomijer ne prelazi 38,5 stepeni, treba samo da trudite da se hidrirate. Temperatura od 39 stepeni predstavlja visoku, a od 40 stepeni i preko je ekstremno visoka. U tim slučajevima temperatura postaje opasna i treba što prije da se liječi kako ne bi ostavila traga na čitav organizam.

Temperatura od 41 stepena dovodi u delirijum, a ako poraste za još jedan podeok može dovesti do trajnih oštećenja mozga, pa čak i smrt usljed prigrijavanja organizma.


Kako skinuti temperaturu kod odraslih?

Narodna medicina već vijekovima ima najbolje načine za skidanje temperature. Naše bake baš imale pristup lijekovima, pa su svojoj djeci skidale povišenu temperaturu sa onim što im se već nalazi u kući. Neki prirodni lijekovi zaista pomažu, dok neki drugi uopšte nemaju dejstva, ili čak i pogoršavaju čitavo stanje.

Bez pokrivanja i bez hladnog tuša

Ovo su dve najčešće greške kada neko ima povišenu temperaturu tijela. Zato napominjemo da se nikako ne pokrivate debelim slojevima i ne pokušavate da se utoplite. Pri povećanoj temperaturi, imate osjećaj da vam je hladno i instinktivno želite da se pokrijete. No, to vam nikako neće pomoći da je spustite.

Vaše tijelo je već i ovako toplo, još toplote nikako poboljšati situaciju. Upravo suprotno, utopljavanje može dovesti do još većeg porasta temperature, a to zasigurno ne želite. I koliko god se pokrili opet će vam biti hladno.

Zato vam preporučujemo da nosite pamučnu odjeću u tanjim slojevima i jedan prekrivač. Iako je nelagodno, i treba da vam bude hladno.

Druga greška je da čim primjetite kako imate povišenu temperaturu, vaš glavni metod kako spustiti temperaturu jeste da odete pod hladan tuš. To je velika greška. Tako ćete šokirati tijelo i naglo je spustiti, umjesto da se ona povlači postepeno. Prevelika promjena temperature može uzrokovati čak isrčani udar.

Ipak, tuširanje pomaže kod spuštanja temperature, ali isključivo mlak tuš. Dakle, voda ne treba da bude pretopla i to tuširanje vam svakako neće biti prijatno, ali ono će pomoći u regulaciji temperature vašeg tijela tako što će je blago spustiti. Time će pomoći telu da se izbori sa mikroorganizmom koji ga napada.

Usljed svjetske pandemije korona virusa mnogi se pitaju kako skinuti temperaturu kod korone. Temperatura koja nastaje usljed ovog virusa nije ništa drugačije prirode od onih koje nastaju od obične prehlade. Zato se ni liječenje ne razlikuje, sem ukoliko ne dođe kod komplikacija.

Ako osjećate simptome ovog virusa, a pre svega imate povećanu tjelesnu temperaturu javite se u obližnjoj kovid ambulanti.

Sada kada znate šta nikako ne treba da radite, prelazimo na ono šta treba. Ovo su načini kako skinuti temperaturu:

1. Narodni lijek kako skinuti temperaturu- belance, palenta, vinsko sirće

Ova metoda za skidanje temperature se može koristiti i kod dece i kod odraslih. Biće vam potrebne dve pamučne krpe, jedno belance koje ćete odvojiti od žumanca i palenta.

Priprema: Natopite krpe u vinsko sirće. Umutite bjelance, tako da postane penasto i dodajte punu kašiku palente. Razmutite tako da se smjesa sjedini. Potom polovinu smese dodajte u jednu krpu, stavite na jedno stopalo, a drugu na drugo stopalo.

Ukoliko želite da sprečite kapljanje preporučujemo vam da preko krpa obmotate kese. Ovaj lijek se pokazao kao veoma uspješan i obično pomaže da se temperatura skine u toku noći.

2. Skidanje temperature rakijom nije djelotvorno

Ovo je vjerovatno najpoznatija narodna metoda za brzo skidanje temperature. Mnogi od nas su ga koristili kao mali. Priprema je prosta: potope se čarape u rakiju ili alkohol, stave se na stopala i tako se ostavi tokom noći.

Ono što čini da ovaj narodni lijek deluje nije alkohol, jer alkohol brzo ispari, već sama činjenica da je čarapa mokra. Sličan učinak bi bio da prosto potopite čarapu u mlaku vodu, obujete je i ostavite tokom noći.

Obloge su ono što pomaže kada je u pitanju lijek za temperaturu. Ako se pitate kako brzo skinuti temperaturu preporučujemo vam da nanosite hladne ili mlake obloge na listove, unutrašnji dio koljena. Možete obmotati hladnu oblogu i oko glave i oblogama pređite i preko ruku.

3. Hidratacija je najbitnija stvar kod povišene temperature

Možete skidati temperaturu narodnim lijekovima, ali to ne znači da treba da zapostavite hidrataciju. Dehidratacija onemogućava tijelu da se rashladi, čime dolazi do daljeg zagrijavanja i komplikovanja infekcije.

Zato se hidrirajte, ali ne samo vodom, već namirnicama koje u sebi sadrže elektrolite. To su topli čajevi, voda sa elektrolitima, kokosovo mlijeko. Naročito se preporučuje čaj od nane iz razloga što će vam dati osjećaj rashlađivanja.

Pepermint u nani vam može pomoći prilikom spuštanja temperature, generalno su čajevi od velike pomoći, jer ćete se preznojavanjem pomoći svom tijelu u spuštanju temperature.

4. Kako skinuti temperaturu uz pomoć krompira?

Ako se pitate kako brzo skinuti temperaturu, onda vam savjetujemo stari narodni lijek sa krompirom. Potreban vam je jedan krompir koji ćete oljuštiti i izrendati, a potom ga staviti u čarape.

Ovaj način liječenja funkcioniše slično kao i liječenje sa oblogama. Hladan krompir će rashladiti vaše tijelo i time će izvući temperaturu. Temperatura bi trebalo da se spusti u toku noći. Tu ovaj prirodni lijek za temperaturu i te kako pomaže. Naravno, najprostija verzija jeste potapanje čarape u vodu i nanošenje na stopala.

5. Skidanje temperature uz pomoć papira

Vjerovali ili ne, temperaturu možete skinuti i uz pomoć papira. Ovo je definitivno jedan od najčudnijih metoda kako skinuti temperaturu. Uzmite nekoliko stranica A4 papira, izbušite ih iglom ili makazama, kako bi koža mogla da diše. Potom stranice natopite u suncokretovo ulje. Bar dvije stranice stavite na grudi, a dvije na leđa.

Preko papira obucite pamučnu majicu, kako biste spriječili kapljanje ulja. Ulje će isto tako rashlađivati kao i voda, i koža ga neće upiti u toku noći. Takođe, preporučujemo vam da ne koristite novine, već čist papir, kako biste izbjegli preslikavanje novina na tijelo, kao i da koža upije olovo.

Kako djeci skinuti temperaturu?

Prethodne metode kako skinuti temperaturu mogu se koristiti i kod skidanja temperature i kod djece. Najprije, najbitnije je da ne paničite. Svaki roditelj je uplašen kad god je dijete prehlađeno ili ima neki virus, ali to nije razlog za paniku, ukoliko temperatura ne prelazi 38,5 stepeni.

Takođe, uzmite u obzir da je tjelesna temperatura drugačija ako se meri ispod pazuha, a drugačija ako se mjeri rektalno. Rektalno mjerenje pokazuje temperaturu višu za 0,5 stepeni u odnosu na merenje ispod pazuha.

Nemojte utopliti dijete ukoliko ima povišenu tjesnu temperaturu, to uopšte neće pomoći, već ćete tako još više pogoršati situaciju. Bitno je da ga rashladite hladnim oblogama i hidrirate čajem ili toplom supicom.

Od velike pomoći se pokazala terapija lijekovima i kod djece i kod odraslih. Koristite naizmenično brufen, pa nakon toga paracetamol na svaka četiri sata. Ova dva lijeka će pomoći pri spuštanju temperature, tjerajući tijelo na preznojavanje. Izbjegavajte andol, aspirin i ostale salicilate zato što oni mogu prouzrokovati opasne komplikacije kod tece.

Kako skinuti temperaturu bebi?

Bebama morate sa naročitom pažnjom skidati temperaturu. Poprskajte ih mlakom vodom po cijelom tijelu i sačkajte neka se voda osuši bez pokrivanja bebe.

Vašoj bebi će tada biti posebno neprijatno da se tušira i to može biti šok za njen organizam. Zato vam preporučujemo da natopite pelenu ili krpu mlakom vodom i njome obmotate dete, tako ćete ga rashladiti.

Merite bebi temperaturu često, na svakih sat vremena. Ukoliko primjetite da se ne spušta, već naprotiv da raste, najbolje je da što prije odvedete bebu kod pedijatra gde će joj biti pružena odgovarajuća njega.

Kako skinuti temperaturu u trudnoći?

Jedan od većih rizika po trudnoću i bebu jeste visoka temperatura u trudnoći. Obične prehlade koje traju od 7 do 10 dana, neće naštetiti bebi. Ipak pratite temperaturu, ukoliko je viša od 38 stepeni onda je potrebno spuštati je.

Placenta štiti bebu od virusa, a ako imate bakterijsku infekciju doktor će vam pripisati odgovarajući antibiotik koji će veoma brzo spustiti temperaturu.

Ako, pak, bolujete od gripa, a to ćete prepoznati tako što grip nastupa znatno brže od prehlade, potrebno je da se što prije obratite svom ljekaru. Visoka temperatura kod trudnica se najčešće liječi paracetamolom, koji nije opasan za plod. Ipak, prije upotrebe bilo kog lijeka posavjetujte se sa vašim izabranim doktorom.

Najbolja prevenciju od gripa uz prirodno dizanje imuniteta ishranom jeste i vakcinacijom koja je potpuno bezbjedan metod kako spustiti temperaturu i za majku i za bebu.

Povišena temperatura je sasvim normalni odgovor organizma i to je znak da je tijelo u stanju da se samoodbrani. No, treba biti pažljiv kada ona pređe 38, 5 stepeni, ili 38 stepeni kod trudnica. Tada je neophodno brzo spuštanje, a ukoliko temperatura ne prođe poslije tri dana obavezno se obratite svom ljekaru.