NA UHU VAM SE POJAVILA BOLNA BUBULJICA: Dobro obratite pažnju, evo zbog čega nastaju i kako ih se možete riješiti

ZdravljeAko ste ikada imali bubuljicu u uhu, onda znate kako to može biti bolno i da joj treba čitava vječnost da bi nestala

Na milione ljudi muče akne i bubuljce, one mogu da se razviju u bilo kom preiodu života i to je najčešći problem sa kožom širom sveta. Bubuljice se formiraju u područjima gde su prisutne ćelije kože, ćelije kose (folikuli) i žlezde za proizvodnju ulja. Ove tri komponente su savršene za izazivanje i stvaranje akni. Osim što se mogu pojaviti na nezgodnim delovima tela i licu, bubuljice se mogu pojaviti i u ušima, a tamo su najnezgodnije.

Unutrašnje uho, baš kao i spoljašnje uho, je veoma uobičajeno područje na kom se razvijaju akne i bubuljice. Srećom, postoji mnogo načina da ih tretirate kod kuće, prirodno i bez uputstva ljekara.

Ovo je lista faktora koji mogu izazvati bubuljice:

1. Prašina ili prljavo okruženje

2. Žlijezde u uhu proizvode višak ulja

3. Prljave slušalice

4. Dijelite slušalice sa drugim ljudima

5. Stvaljate prste u uši

6. Plivanje u prljavoj ili nečistoj vodi

7. Povećani nivoi stresa

8. Hormonske promjene, posebno kod tinejdžera

9. Pirsing koji nije čist

10. Nosite kacigu ili šešir dug vremenski period

11. Alergijska reakcija na proizvode koji mogu ući u unutrašnje uho

10 načina kako da se za samo jedan dan oslobodite dosadnih bubuljica u ušima:

1. Trljanje al*oholom

Tretiranje al*oholom, ili drugačije poznatim kao izopropil alkoholom, je jedan od najboljih tretmana za lečenje bubuljica u uhu. To je najčešći antiseptički tretman na svetu jer rastvara bakterije u DNK ćelijama ljudske kože. Kada se nanese na pogođeno područje, ubija ćelije kože na površini otvorenih pora, što može dovesti do zamašenja. Alkohol pomaže u sterilizaciji područja i zaštiti bubuljica od zaraze.

Kako se koristi:

Nanijeti malu količinu na pamučnu podlogu

Obrišite područje uz pomoć kružnih pokreta i trljajte ga nekoliko minuta

Ponovite dva puta dnevno

2. Benzoil peroksid

Benzoil peroksid se smatra najefikasnijim ljekovitim tretmanom za bubuljice. Benzoil peroksid nadražuje bakterije odgovorne za akne i ograničava ih na dobijanje hranljivih sastojaka koji im trebaju da se reprodukuju. Životni vek bakterija je otprilike 48 sati, tako da ćete se vrlo brzo osloboditi njih. Iako benzoil peroksid uglavnom tretira bubuljice, sporo oslobađanje hemikalija u pogođenom području može tretirati i mitisere.

Kako se koristi:

Stavite benzoil peroksid na pamučnu podlogu

Nanesite na pogođeno područje i trljajte nekoliko minuta

Ponovite dva puta dnevno ako je potrebno

3. Sredstvo za čišćenje bez ulja

Sredstva za čišćenje bez ulja su specijalno dizajnirana da bi oslobodila kožu od akni i spriječila da se u budućnosti ponovo pojavljuju. Jedan od glavnih sastojaka u sredstvima za čišćenje bez ulja je salicilna kiselina koja pomaže čišćenju kože, otklanjanju mrtvih ćelija i čišćenju pora. Takođe ima mogućnost uklanjanja nezdravih ćelija kože kako bi se napravio prostor za rast novih.

Kako se koristi:

Operu kožu toplom vodom

Korišćenjem kružnog kretanja, nanesite sredstvo za čišćenje na pogođeno područje

Za unutrašnje uho, primijenite toplu vodu unutar njega


Ne ubacujte sredstvo za čišćenje u ušni kanal, samo obrišite spoljašnji dio uha

4. Hidrogen peroskid

Kada se hidrogen peroksid nanese na kožu, gubi dodatne atome kiseline koji sadrži. Ovaj proces (oksidacija) stvara pogodno okruženje za bakterije u unutrašnjem uhu, a one kasnije tu umiru. Osim toga, hidrogen peroksid deluje kao piling zato što oslobađa kožu i pomaže joj u reprodukciji nove i zdravije kože. Pored toga, sprječava ponovno pojavljivanje bubuljica isušivanjem ulja prisutnih u koži.

Kako se koristi:

Umočite kuglicu od vate u hidrogen peroksid

Nanesite je na pogođeno područje pomoću kružnih pokreta

Radite to jednom dnevno dok ne vidite rezultate

5. Vruć pritisak

Vruć pritisak odnosno kompresija može pomoći da se oslobodite bubuljica otvaranjem pora i čišćenjem kože od prljavštine i viška proizvedenog ulja koji mogu izazvati akne u uhu. Vruće komprese pomažu u smanjenju zapaljenja i poboljšanju cirkulacije krvi kada se nanose na pogođeno područje. To je najbolji lijek za ubrzanje prirodnog izlaska bubuljica iz kože.

Kako se koristi:

Prvo, obrišite pogođenu oblast al*oholom

Potopite krpe u vruću vodu, a zatim ih iscijedite

Krpe prislonite na pogođeno područje

Ostavite 15 do 20 minuta da djeluje

Ponovite dva puta dnevno

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj čini čuda kada je u pitanju zdrava koža. Bez obzira da li ga pijete ili ga nanosite na kožu, ne treba vam mnogo vremena da bi se videle njegove prednosti. Zeleni čaj ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja su od velike koristi za kožu podložnu aknama i može se koristiti kao lek za uklanjanje bubuljica.

Kako se koristi:

Skuvajte čaj

Iscedite višak vode iz kesice od koje ste skuvali čaj i ostavite da se ohladi

Primenite kesicu na pogođeno područje

Otavite da odstoji 15 do 20 minuta

Ponovite dvaput svakog dana

7. Toplo mlijeko

Mlijeko je jedna od najboljih stvari koja vas može spasti od dosadnih akni i bubuljica. Mlijeko je bogato vitaminom B, alfa hidroksi kiselinama, antioksidansima i kalcijumom. Ima sposobnost da neguje ćelije kože i da duboko hidrira kožu. Osim toga, mleko može izvući sebum iz unutrašnjosti pora i smanjiti proširene pore. Zbog činjenice da sadrži mliječnu kiselinu, može se boriti protiv mikroba i bakterija koji izazivaju akne.

Kako se koristi:

Zagrejte malo mlijeka u mikrotalasnoj pećnici

Uzmite kuglicu od pamuka (štapić za uši) i pustite da jedan minut odstoji u mlijeku

Izvadite iz mlijeka i iscijedite višak tečnosti

Nanesite na pogodno područje i ostvite 10 minuta

Operite područje mlakom vodom

8. Ulje čajnog drveta

Ulje čajnog drveta sadrži puno prirodnih antibakterijskih jedinjenja koja mogu pomoći u eliminaciji akni i otklanjanju bubuljica. Ima mogućnost da smanji crvenilo izazvano aknama, upale i otoke. Pored toga, može poboljšati izgled kože tako što će smanjiti pojavu ožiljaka dok se koža i dalje hidrira.

Kako se koristi:

Pogođenu oblast operite mlakom vodom

Nanesite ulje čajnog drveta na štapić za uši

Masirajte pogođeno područje 2-3 minuta

Ne perite, već ostavite tako preko noći

Ponavljajte svaki dan ako je potrebno

9. Aloe vera gel

Aloe vera ima apsolutni primat u sredstvima za negu kože. Ona ima puno antibakterijskih jedinjenja i dokazano smanjuju bubuljice i crvenilo koji su povezani sa njima. Osim toga, sprječava bakterije da uđu u rane i inficiraju ih, a takođe ubrzava proces zarastanja bubuljica. Adstringentna jedinjenja u aloe veri pomažu uklanjanju viška ulja i prljavštine sa kože, čime sprečava napade akni. Takođe smanjuje veličinu uvećanih pora, dok pomaže koži da izgleda sjajno i lijepo.

Kako se koristi:

Pogođeno područje očistite mlakom vodom

Nanesite aloe vera gel na pogođeno područje i ostavite da odstoji 20 minuta

Ponovite dva puta dnevno

10. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima puno antiseptičkih jedinjenja koja mogu ubiti postojeće bakterije u uhu, osloboditi prljavštine koja bi mogla izazvati bubuljice i uravnotežiti proizvodnju ulja na koži kako bi izbegli stvaranje više bubuljica. Takođe, može ubiti bakterije i sprečiti vas da dobijete infekciju. Pored toga, jabukovo sirće može smanjiti uvećane pore, čime se sprečava ulazak prljavštine i razvoj bakterija na tom području.

Kako se koristi:

Očišćeno područje očistite toplom vodom kako biste pomogli u otvaranju pora

Potopite kuglice od vate u jabukovo sirće i nanesite ih na pogođeno područje 5 do 10 minuta

Isperite odmah i ponovite 3 puta dnevno

Novi.ba/Telegraf.rs