NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE PRAVIMO PRI PRANJU VEŠA, A NISMO NI SVJESNI

Praktična žena

Ashley Iredale iz australijske potrošačke firme Choice otkrio je da postoji mala razlika između pranja u hladnoj i toploj vodi, kao i da omekšivač ne pomaže u pranju, prenose mediji.

Sigurno ste barem nekad, a možda ih radite i sad, napravili ove greške prilikom pranja veša. Ovo su najčešće i njih bi, prema riječima stručnjaka, trebali da ispravite:

1. Omekšivač
Mnogi vole da koriste omekšivač kako bi njihova odjeća mirisala svježe, ali Ashley savjetuje da to probate da izbjegnete, prenose mediji. Rekao je da to ni na koji način ne pomaže pranje.

Tečnost omekšivača vremenom može dovesti do nakupljanja sapuna u mašini i može se smanjiti upijanje, što nikako nije dobro prilikom pranja peškira.

– Iako neki omekšivači na pakovanju imaju slike slatkih beba, apsolutno su veliko ne za dječju odjeću za spavanje – objasnio je.

2. Pogrešno punjenje mašine
Jedna od najvećih grešaka je prekomjerno ili nedovoljno punjenje mašine za veš.

– Ako perete premalo odjeće bez veze trošite deterdžent, vodu i energiju, a mašinu ne upotrebljavate efikasno. Ako napunite mašinu s previše veša odjeća vam se neće oprati kako treba, a i smanjit ćete životni vijek mašine – pojašnjava.

Odjeća treba biti ravnomjerno raspoređena te ne smije ispuniti sadv prostor bubnja.

3. Osjetljive stvari trebate prati u kesici za pranje
Ako osjetljiv veš ne perete u kesici, on bi vam se vrlo brzo mogao oštetiti ili rastegnuti.

– Naprimjer, kopče na grudnjacima mogu oštetiti druge predmete u pranju – govori Ashley te dodaje da bi to moglo dovesti i do toga da se vaše omiljen donji veš vrlo brzo uništi.

4. Zatvaranje vrata mašine
Iako mnogi zatvaraju vrata, odnosno poklopac mašine za veš nakon završenog pranja, Ashley kaže kako je to greška koja može dovesti do pojave buđi.

– Vrata nakon upotrebe ostavite otvorenima kako bi se mašina potpuno osušila. Time ćete izbjeći stvaranje neugodnih mirisa i buđi- kaže stručnjak, prenosi Krstarica.