NAJEFIKASNIJI PROCES: NAUČNICI OTKRILI KAKO SE REGENERIŠE HRSKAVICA

Zdravlje

Mada se dosad smatralo suprotno, hrskavica u ljudskom organizmu ipak može da se regeneriše, potvrdilo je istraživanje naučnika Univerziteta Duke.

Zbog oštećenja hrskavice, mnogim pacijentima su svakodnevne obaveze, pa i obična šetnja, nepremostive i veoma bolne prepreke.

Donedavno se smatralo da je njeno obnavljanje nemoguće, ali su američki naučnici objavili rezultate studije koja opovrgava to mišljenje, što će svakako otvoriti nove mogućnosti za liječenje osteoartritisa.

Dosadašnje mišljenje zasnovano je na nedostatku krvi u hrskavici zglobova, zbog čega je njeno obnavljanje smatrano nemogućim.

Međutim, prema novim podacima, ključnu ulogu u procesu regeneracije nema krv, već molekularni proces sličan onom koji neke vrste guštera koriste za obnovu izgubljenih udova.

Ovaj proces je najefikasniji u gležnjevima, nešto manje u koljenima, a najmanje u kukovima, napominju naučnici, piše Nezavisne.com.

Doduše, riječ je o ograničenim kapacitetima, ali dovoljnim da budu polazište za pronalazak novih načina u liječenju osteoartritisa.

Osteoartritis predstavlja hroničnu, progresivnu degenerativnu bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice, navodi se.

Nakon kardiovaskularnih bolesti osteoartritis je drugi najčešći uzrok hronične onesposobljenosti i to prvenstveno zglobova kuka i koljena, stoga je prevencija od neizmjerne važnosti.