Uncategorized

Namirnica koja čuva zdravlje srca i uravnotežuju krvni pritisa

Lubenica se smatra idealnim voćem u toku ljeta i gotovo da nema osobe koja ju ne voli

Lubenica se smatra idealnim voćem u toku ljeta i gotovo da nema osobe koja ju ne voli. Ona posjeduje male kalorijske vrijednosti, pa je mogu jesti i pobornici zdravog načina prehrane. Sadržava mnogo vode, približno 92 posto, što njenu mesu daje meku i blago hrskavu teksturu te je čini omiljenim voćem za gašenje žeđi.

Lubenica je bogat izvor hranjivih tvari koje štite srce, poput vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta, likopena, koji im također daje karakterističnu crvenkasto-roza boju. Likopen, uz beta-karoten i vitamin A, pruža snažnu antioksidativnu zaštitu od oštećenja na staničnim strukturama uzrokovanim slobodnim radikalima.

Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane ne samo zato što je visoko hranjiva i odličnog okusa, nego i zato što ima malo kalorija: jedna šoljica lubenice sadržava samo 49 kalorija. Bogata je vodom pa osvježava, ali i zadovoljava apetit. Lubenica je dobar izvor magnezija i kalija, dva minerala za koje je poznato da pomažu uravnotežiti krvni pritisak, kao i vrlo dobar izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju odgovarajuće razine homocisteina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *