NE UZIMAJTE OLAKO LIJEKOVE ZA ŽELUDAC, MOŽETE NARUŠITI ZDRAVLJE

Zdravlje

Kada se ovi lijekovi koriste do šest sedmica, teža neželjena dejstva se rijetko javljaju. Problem nastaje kada se oni koriste produženo, mjesecima i godinama.

Ilustracija

Ukoliko ste od onih koji zbog problema sa želucem olako posežu za lijekovima, trebalo bi da potražite pomoć lijekara.

Naime, kako kaže profesor Slobodan Janković, farmakolog Kliničkog centra u Kragujevcu, medikamenti koji utiču na smanjenje kiseline u želucu, sprječavaju njeno vraćanje u jednjak ili umiruju čir i upalu sluzokože želuca su vrlo efikasni, ali ipak bi mogli da budu odgovorni i za ozbiljno narušavanje zdravlja:

  • Svi ovi lijekovi, bilo da je riječ o blokatorima histaminskih H2 receptora ili inhibitorima protonske pumpe danas mogu da se nabave i bez recepta. Kada se ovi lijekovi koriste do šest sedmica, teža neželjena dejstva se rijetko javljaju. Problem nastaje kada se oni koriste produženo, mjesecima i godinama.

Kod produžene primjene ove terapije primjećene su neke štetne pojave, za koje još nije sa sigurnošću dokazano da su prouzrokovane njima, ali postoje ozbiljne sumnje.

  • Najčešće se navodi smanjenje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma iz digestivnog trakta – kaže profesor Janković, prenose Novosti.rs.
  • Može da dođe i do pojave osteoporoze sa većim rizikom od preloma, pojačanog lučenja kiseline pri naglom prekidu primjene, povećanja rizika od nastanka upale pluća i proliva izazvanog nekim vrstama bakterija. Na listi neželjenih dejstava su i nedostatak vitamina B12, neki oblici upale bubrega, pojava različitih oblika hronične upale kože na dijelovima tijela koji su izloženi suncu, pa čak i povećan rizik od nastanka demencije.

Naš sagovornik napominje da bi svako ko ove lijekove uzima dugo na svoju ruku trebalo da se javi izabranom ljekaru i razmotri sa njim da li je to opravdano, i kako da postepeno prekine upotrebu, ako nisu neophodni.