NEMATE VIŠE JAJA, A NEOPHODNA SU U RECEPTU: OVE DVIJE NAMIRNICE MOGU POSLUŽITI KAO ZAMJENA!

Zdravlje

Iako su police ovih dana bolje opremljene nego što su bile na početku izolacije prije mjesec dana, trgovine širom SAD-a ograničavaju količine jaja koje može da kupi pojedinac.

Zbog globalne zdravstvene krize naglo je u svijetu porasla prodaja jaja, a samo u SAD-u premašila je redovne prodajne rekorde za 200 posto, piše FOXNews.

Zbog velike potražnje pala je i cijena jaja. Iako su police ovih dana bolje opremljene nego što su bile na početku izolacije prije mjesec dana, trgovine širom SAD-a ograničavaju količine jaja koje može da kupi pojedinac, pa tako svaki kupac ima pravo na dva pakovanja..

Bez obzira na to jeste li među onima koji su se opremili jajima i imaju zalihe, ili su vam ona na listi za kupovinu kad sljedeći put budete išli u nabavku, postoje namirnice na osnovu kojih možete da ih zamjenite.

Kuharica Rebeka Strand iz Konagra Barnsa je poznata među kulinarima u Čikagu.

  • Moja omiljena zamjena kad nestane jaja je, vjerovali ili ne, mineralna voda. Količina od 1/4 šoljice će zamjeniti jedno jaje. Gazirana voda i soda bikarbona takođe mogu da pomognu, ali će zbog arome uticati na ukus jela koje pripremate – kazala je Strand.

Savjetovala je i druge alternativne namirnice poput jogurta, sosa od jabuke, konzervirane bundeve ili zgnječene banane, a te će sastojke jelu dodati i nutritivne vrijednosti.

  • Ako ništa od toga nemate kod kuće, možete da uzmete dvije kašičice praška za pecivo umjesto jednog jajeta – savjetovala je.

Kako biste izbjegli mogućnost da vam tokom izolacije nedostaju važne namirnice, Strand savjetuje da kuću opremite proizvodima koji imaju duži rok trajanja poput krompira, luka, žitarica i riže.