Nisu bezopasni: 12 simptoma kancera koje ne smijemo ignorisati!

Uncategorized

Kako je rak drugi najčešći uzročnik smrtnosti u svijetu, šokantno je da i danas puno ljudi živi bez dijagnoze i liječenja do zadnje faze bolesti! Sve to dešava se zato što ignorišemo simptome i smatramo ih bezopasnim…

Upravo je to razlog zašto moramo naučiti kako prepoznati i povezati svaki simptom kako bi se na vrijeme obratili ljekaru.

#1 Visoka temperatura

Leukemija se obično u početnoj fazi javlja kroz visoku temperaturu, a ona može biti i signal ranog stadijuma raka bubrega ili crijeva.

#2 Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izvještava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.

#3 Promjene u probavi

U studiji koju je vodila Katriina Whitaker 18 posto osoba je doživjelo promjene u probavi. Iako su spomenute promjene često posljedica loše ishrane ili lijekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka crijeva.

#4 Umor

Sasvim je prirodno ponekad osjećati umor, posebno nakon naporne sedmice ili vikenda, što će se riješiti jednim kvalitetnim odmorom. Ali, ako umor ne prolazi ni nakon odmora, može biti prvi alarm raka krvi ili crijeva.

#5 Bol

Bol je jedan opšti simptom koji se najčešće ignoriše kao simptom raka. Rak kosti i testisa se može očitovati kroz osjećaj boli, a česte glavobolje mogu upućivati na rak mozga. Bol u leđima može biti simptom raka jajnika ili crijeva.

#6 Promjene na koži

Promjene na koži mogu biti posljedica ishrane, sunca… Ali iako često bezazlene,ali one koje mijenjaju izgled poput mladeža ili ranica zahtijevaju razgovor s ljekarom.

#7 Grlobolja

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana.

#8 Otežano disanje

Ovo se stanje kao simptom raka može javiti ako se rak nalazi oko disanih putova i pluća. Može se javiti i kod raka dojki, jajnika ili jetre.

#9 Čudno krvarenje

Iako često nije simptom raka, možete ga staviti na listu stvari o kojima treba dobro razmisliti. Iskašljavanje krvi može indicirati rak pluća, krv u urinu mogu biti simptomi raka mjehura, bubrega i crijeva.

#10 Poteškoće s gutanjem

Čest je simptom upale grla, ali javlja se i kod pacijentata koji imaju rak usne šupljine ili grla.

#11 Gastritis

Ta jaka kiselina se može javiti iz mnogo razloga, ali ako ne prolazi i postaje sve gore bez obzira na lijekove možda je najpametnije konsultovati se s ljekarom jer to stanje može biti simptom raka jajnika ili grla.

#12 Depresija i bol u trbuhu

Iako se rijetko javljaju kao simptom raka, kombinacija ova dva simptoma se može pronaći kod pacijenata sa rakom gušterače.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images