Noćas niste spavali? Evo šta da uradite, a šta ne da biste lakše izgurali dan!

Zdravlje

Budite se neispavani, a čeka vas naporan dan na poslu, bez obzira koji je razlog vašeg nespavanja. Manjak sna skoro uvek ostavlja posledice na vaše ponašanje, zdravlje i produktivnost. Zato poslušajte ove savete i koliko možete ublažite ove simptome.

NE! Ne odlažite jutarnji alarm. Dodatnih 5 minuta neće vam mnogo značiti samo će vas još više usporiti u jutarnjem spremanju i dodatno vas stresirati.

NE! Ne produžavajte vreme spavanja, jer vaše telo je naviklo na određeni ritam ustajanja i spavanja u isto vreme, zato ćete ga dodatno stresirati dužim spavanjem. Najbolje je da ustanete kad i inače i uvedete druge promene.

DA! Izadjite u šetnju ako je napolju sunce. Ili makar otvorite prozor da udahnete vazduh. Sunce će vam dati dodatnu energiju i podići vam raspoloženje.

DA! Popijte kafu ujutru da se razbudite, ali ne preterujte. Ispijanje više od dve kafe doneće vam više štete nego koristi. Naročito izbegavajte kafu u večerjim satima.

DA! Vežbajte ali u pravo vreme. Vežbanje vam može pomoći da razbistrite mozak i izbacite otrove iz tela, naročito ako ste noćas preterali sa hranom i pićem. Najbolje je da trenirate bar 3 sata pre spavanja, jer će vas vežbanje razbuditi.

DA! Kratka dremka može biti efikasna da se trenutno oporavite i nastavite ostatak dana, ali ona mora biti kratka, najduže 30 minuta, jer će duže spavanje poremetiti noćno spavanje i tako upadate u začarani krug.

NE! Alkohol – alkohol vas može uspavati trenutno ali će vas on razbuditi za nekoliko sati, zato ga izbegavajte radnim danima kada imate puno obaveza i ostavite makar za vikend ako uopšte morate da imate taj momenat.

MOŽDA! Uzmite melatonin! Vaše telo proizvodi melatonin prirodnim putem, kada se osećate normalno i naspavano, zato nije loše rešenje uzeti neku tabletu melatonina pred spavanje, jer vas može umiriti i učiniti da lakše zaspite. Ali nije dobra za srčane bolesnike, trudnice i dojilje kao i depresivne osobe.

DA! Jedite laganiju hranu. Poput jogurta, ovsene kaše tosta i slično. Hamburger, pizza i teška hrana jednostavno nisu dobro rešenje i utiču mnogo na kvalitet sna, naročito ako ih jedete uveče.

NE! Cigarete! Pušenje kao i alkohol su ubice sna, tako da izazivaju osećaj euforije koja nije dobra za zdrav san.

DA! Hidratacija je jako važna , što više vode znači brži oporavak za vas.

NE! Donošenje važnih odluka! Loše spavanje utiče na razmišljanje, ne možete da se setite ni osnovnih informacija a i vaša percepcija je jako izmenjena u ovim trenucima, zato važne odluke ostavite za kasnije.

DA! Opustite se pre spavanja, prigušite svetla, smanjite telefon, televizor, probajte da pustite neku chill muziku i prirodno utonete u san.

Podijeli