Uncategorized

NOVA VRSTA LIJEKA PROTIV RAKA ODOBRENA U EVROPI, LIJEČNICI UZBUĐENI

Nova vrsta lijeka protiv raka kojim se može liječiti široka lepeza tumora prvi put je odobrena za korištenje u Europi.

Pixabay

Britanski liječnici koji testiraju novi lijek kažu da se radi o “doista uzbudljivoj stvari”, javlja BBC. Lijek pod imenom larotrectinib ima potencijal izliječiti više pacijenata i smanjiti nuspojave. Ključ je u tome da nova vrsta lijeka ne mari gdje rak raste u tijelu, sve dok u sebi nosi specifičnu genetičku abnormalnost na koju lijek cilja.

“Dobrobit za pacijente – a posebice za djecu – da možemo liječiti mnogo različitih vrsta raka jednim lijekom je potencijalno velika i pomaže im da imaju dulji i zdraviji život”, kazao je šef britanskog zdravstvenog sustava Simon Stevens.

Među prvim pacijentima koji su imali prilike iskušati novi lijek je dvogodišnja Charlotte Stevenson iz Belfasta kojoj je dijagnosticiran dječji fibrosarkom, rak vezivnih tkiva.

Prošlu godinu liječena je larotrectinibom u sklopu kliničkog ispitivanja lijeka u londonskoj bolnici Royal Marsden Sutton.

“Znali smo da su nam mogućnosti ograničene pa smo odlučili da probamo i jako nam je drago da jesmo”, kazala je za BBC njena majka Esther. “Imali smo prilike gledati Charlotte kako se ubrzano razvija i raste, nadoknađujući izgubljeno vrijeme na toliko mnogo načina i začuđujući nas svojom energijom i voljom za život.”

Tumor malene Charlotte prouzročila je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Naime, jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. No, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitnjače i drugih oblika raka.

“To je doista uzbudljiva stvar i djeluje na širokom nizu rakova, nije ograničena na jedan”, kazala je za BBC dr. Julia Chisholm, konzultantica za dječje tumore u bolnici Royal Marsden.

Pojava ove nove vrste lijeka označava pomak s liječenja “raka dojke” ili “raka debelog crijeva” ili “raka pluća” prema preciznoj medicini koja iskorištava genetski sastav tumora svakog pacijenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *