Uncategorized

NOVO OTKRIĆE ZABRINULO NAUČNIKE: Korona ostavlja UŽASNE POSLEDICE kod muškaraca koji su preležali virus!

Otkrivene su promene u nekoliko vrsta testikularnih ćelija koje mogu da utiču na plodnost

Naučici sa univerziteta Tufts i Medicinskog fakulteta Gongi u Kini objavili su studiju prema kojoj koronavirus može oštetiti testise i prouzrokovati smanjenu plodnost kod muškaraca.

Iako su naučnici pronašli malo dokaza koji upućuju na prisutnost virusa u testisima, otkrivene su promene u nekoliko vrsta testikularnih ćelija koje mogu da utiču na plodnost.

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na COVID-19 detektovali su promene semenih kanalića koje najviše uznemiruju jer u njima nastaju spermiji. Zbog takvih promena proizvedene polne ćelije mogu biti oštećene.

Naučnike zabrinjava činjenica da bi oštećenje nastalo na semenim kanalićima moglo dovesti do smanjenog ili potpunog prekida proizvodnje sperme kod pacijenta koji su se oporavili od COVID-19, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu European Eurology.

foto: Shutterstock

Još uvek je u toku naučna recenzija, prenosi Daily Mail. Studiju temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa. Testirali su i tkivo koje su uzeli iz pluća. 

Deset od dvanaest uzoraka tkiva pluća bilo je pozitivno na koronavirus, a samo jedan uzorak tkiva testisa bio je pozitivan. Upravo je mikroskopska analiza tkiva pokazala da je došlo do oštećenja semenih kanalića zbog čega bi moglo doći do stvaranja deformisanih polnih ćelija.

Iako nije pronađen virus u svim uzorcima, oštećenje koje su ustanovili kod pozitivnih uzoraka tkiva testisa upućuje na mogućnost da će oni muškarci koji su se oporavili od koronavirusa imati problema s plodnošću kasnije u životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *