OLAKŠAJTE SEBI SPAVANJE KAD JE ZAČEPLJEN NOS: BUDITE SE ODMORNI

Zdravlje

Ako vam je nos suh, možete osjetiti i bol. Ali, ako koristite osvježivač, on će spriječiti pretjeranu suhoću i smanjiti bol pri udisaju. U osvježivač možete dodati i esencijalna ulja. Suh zrak, također, može imati i ozbiljne posljedice za vaše tijelo i zdravlje.

Ilustracija

Naime, može doći do dodatnog isušivanje kože, respiratornih problema, dehidracije, astme. Također, dobro je staviti nosnu masku, jer ona olakšava disanje dok vam je nos začepljen. Sebi možete pomoći i ako jedete med, jer on oblaže grlo i ublažava nelagodu. Također, sprečava kašalj.

Svaka upala i infekcija može dovesti do začepljenog nosa, ali nije svaka infekcija ozbiljna. Problemi nastaju onda kada se javi sinusna infekcija, čiji je jedan od simptoma začepljen nos. Osim ovih, začepljen nos može se javiti i kod nuspojava zbog problema sa strukturom nosa i devijacije septuma, ali i zbog polipa koji blokira dišne puteve.

Ponekad se može desiti da je začepljen nos simptom nekih ozbiljnih stanja, tada prirodni lijekovi neće biti od pomoći. U tim slučajevima neophodno je odmah početi s ozbiljnom terapijom koju će vam propisati ljekar. Ako je nos začepljen duže od sedam do deset dana, to je prvi znak za posjetu ljekaru.

Fiziološki rastvor

Kada osjetite da vas oči peckaju ili vas nešto žulja, jedino čime ih smijete isprati bez doktorovog savjeta jeste fiziološki rastvor. Fiziološki rastvor posebna je tečnost napravljena od različitih soli i glukoze. Mogu ga koristiti mala djeca, ali i odrasli, i to za njegu kože, ispiranje očiju i začepljenog nosa. Odličan je kod prehlada, alergija ili kihavica. Omekšava sluzokožu, pomaže kod bolje prohodnosti gornjih dišnih puteva, što će vam olakšati disanje.

Začepljen nos česta je pojava kod trudnica, a nastaje zbog hormonskog disbalansa u kombinaciji s pojačanom cirkulacijom. Višak progesterona i estrogena utječe na krvne sudove u nosu koji tako otiču, a nos se začepi.

Topla voda i para koju ona stvara mogu biti odličan način da otčepite nos. Trik je u tome da para razrjeđuje sekret koji je začepio nos i tako rasterećuje dišne organe, ali i smiruje upalu. Ipak, njegov efekt je kratkotrajan te se savjetuje redovno tuširanje toplom vodom.

Inhalacija je jedan od trikova koje možete primijeniti. U ključalu vodu dodajte pojedine prirodne sastojke, koji će dodatno pomoći da otčepite začepljen nos. Ti sastojci mogu biti esencijalna ulja i antiseptičko ljekovito bilje. U šerpu ključale vode dodajte tri do sedam kapi esencijalnog ulja, pokrijte glavu peškirom i dišite.