Uncategorized

OMILJENI NAPITAK RAZGRAĐUJE MASTI: VIŠE KAFE, MANJE KILOGRAMA

Ispijanje crnog napitka korisno je u razgradnji masti i sprečavanju nagomilavanja viška kilograma – pokazala je studija naučnika sa engleskog Univerziteta “Anglija Raskin”.

Ilustracija

Tim stručnjaka predvođen dr Lijem Smitom istraživao je vezu između konzumacije kafe i tjelesne težine kod pripadnika oba pola.

Rezultati su pokazali da su žene starosti između 20 i 44 godine, koje su pile dvije-tri šolje dnevno, imale manju ukupnu tjelesnu masu i za 3,4 posto niži procenat masnog tkiva u odnosu na one koje su konzumirale manje kafe.

Dame u dobu između 45 i 59 godina, koje su pile četiri ili više šolja kafe na dan, imale su ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 posto niži.

Ilustracija

Kod pripadnika jačeg pola je slika bila drugačija. Muškarci stari između 20 i 44 godine koji su pili dva-tri puta dnevno kofeinski napitak mogli su da se pohvale ukupnim procentom masnog tkiva nižim samo za 1,3 posto od onih koji uopšte ne vole kafu, a stariji tek za 1,8, pišu Novosti.rs.

U svakom slučaju, na osnovu studije stručnjaci su zaključili da bi kafa mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška tjelesne težine.

  • Ona bi trebalo da se uklopi u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan sa epidemijom gojaznosti – navodi dr Smith.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *