OPREZNO PRILIKOM KONZUMIRANJA MLIJEKA

Zdravlje

Pri samom vrhu piramide zdrave ishrane, među ostalim namirnicama, značajno mjesto zauzimaju mlijeko i mliječni proizvodi.

Ilustracija

Smatra se da su zdravi za sveukupno zdravlje, ali postoje i suprotna mišljenja, koja se oslanjaju na naučne dokaze o suprotnom djelovanju sastojaka mlijeka i mliječnih proizvoda kod osoba koje nemaju sposobnost varenja mliječnih šećera, a na prvom mjestu je laktoza. 

Povećan rizik

Ukoliko na ovu pojavu ne reagirate na vrijeme, može doći do poremećaja funkcije crijeva, ali i do drugih komplikacija. Kalcij iz mlijeka neophodan je za pravilan rast kostiju i, uopće, za normalan razvoj djece. No, naučno je dokazano da kod osoba koje nemaju sposobnost varenja mliječnih šećera, redovan unos mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj ishrani ne umanjuje pojavu fraktura, već povećava rizik njihovog nastanka. 

I visoku učestalost osteoporoze i karijesa moguće je prevenirati unosom kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda, ali u razumnim količinama, a ukoliko se pretjera, dešava se suprotno. Višak kalcija u stalno prisutnim upalnim procesima u mišićima i zglobovima dovodi do njihove kalcifikacije. To dugoročno uvodi sportiste u začarani krug stalnog povređivanja.

Ključni problem u svakodnevnom radu sa sportistima je upravo uzimanje mlijeka nakon treninga. Ovo je posebno opasno u vrijeme večernjih treninga. Poslije intenzivnih treninga organizam sportiste se kiseli zbog nagomilavanja raspadnutih produkata metabolizma, nastalih tokom velikih opterećenja. Vrlo je važno da se organizam pred spavanje rastereti suvišnog kalcija.