Orhideja – Trikovi za održavanje i cvjetanje

Praktična žena

Ako imate u svom domu orhideju, pravo je vrijeme da joj posvetite pažnju i pripremite za hladnije dane koji dolaze. Možda ste pomislili da s vašom biljkom nešto nije u redu jer nikako da procvjeta, a listovi su obješeni, pomalo smežurani ili čak smećkasti, znajte da je to karakteristično u periodu mirovanja biljke.

Orhideje u prirodi novo lišće dobijaju krajem ljeta i početkom rane jeseni, a kada još malo zahladi, iz njih počnu provirivati grane koje će kasnije ukrašavati predivni cvjetovi. Najidealnija temperatura u prostoriji za ove biljke je između 18 i 25 tokom dana i između 12 i 18 nakon zalaska sunca. Upravo niže temperature igraju važnu ulogu u pokretanju cvjetanja u biljci. One reagiraju na naglu promjenu temperature između dana i noći. Preporuka stručnjaka je staviti orhideju u hladniji dio kuće na sedmicu, dvije – na mjesto gdje se temperatura kreće između 12 i 18 stepeni. Također, na poticaj cvjetanja utiče i izloženost dovoljnoj količini indirektnog vanjskog osvjetljenja. Znači, da bude direktno pod suncem, ali da je na osvijetljenom mjestu.

Stoga, ukoliko kod kuće imate orhideju koja nikako da ponovno procvjeta, sad je vrijeme da joj pomognete – stavite je u hladniji dio doma na kojemu će do nje dolaziti dovoljno svjetla. Također, pazite da je hranite kako treba pa svako drugo zalijevanje neka bude obogaćeno posebnim gnojem za orhideje. Zalijevajte je jednom sedmično, ali na način da voda iscuri iz tegle, ne da se zadržava u njoj jer bi korijenje moglo istrunuti.

Postoji jedan trik kada je zalijevanje orhideje i drugih osjetljivih biljaka u pitanju. Umjesto klasičnog sipanja vode, na zemlju se stavi kockica, dvije leda koji se polako topi i time daje priliku korijenu da povuče vode koliko mu treba. Kod zalijevanja zna biti problem taj što voda prebrzo prođe kraj korijena i iscuri ne dajući mu dovoljno vremena da upije tekućinu.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Podijeli sa prijateljima