Uncategorized

Otkrivamo u kojim godinama je najbolje zatrudniti

Jedno od pitanja koje se često postavlja je kada je idealno vrijeme za ženu da zatrudni, najnovija studija donosi odgovor

Mogućnost stvaranja života nesumnjivo je jedan od najljepših poklona koji se daruje ženama, ali uz njega ide i otkucavanje biološkog sata. Malo koja žena nije svjesna svog biološkog sata i činjenice da su joj šanse da zatrudni manje s godinama.

No, iako bi žena u dvadesetim mogla biti u plodnom stanju, ova decenija nije idealno vrijeme za žene da se bave trudnoćom i roditeljstvom, kažu stručnjaci. Mnoge žene u ranim tridesetim još nisu spremne da budu mame. Zato se većina stručnjaka i mama slaže da ne postoji savršeno doba za trudnoću.

Naravno, optimalno vrijeme da žena zatrudni je ono vrijeme kada je spremna, fizički, emocionalno, mentalno i finansijski i to vrijeme uveliko varira od žene do žene.

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina žena u tom periodu nisu spremne da budu majke i brinu se o djetetu. To je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu, pojašnjavaju stručnjaci.

S druge strane, prema riječima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života jer je idealno u medicinskom smislu. Tomasa Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz New Jersey, kazao je da majke koje se odluče da rode djecu između 20. i 35. godine života imat će zdravije i lakše trudnoće.

Nažalost, istina je da plodnost kod žene počinje znatno opadati sa 32 godine, a još brže sa 37 godina. No, čak i tada je moguće ostati u drugom stanju naročito uz pomoć vještačke oplodnje, napominju ljekari. Za mnoge žene, idealne godine za vještačku oplodnju su između 35. i 42. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *