Uncategorized

OVA BOLEST JE NEIZLJEČIVA, ALI JE NAJVAŽNIJE DA JE OTKRIJETE NA VRIJEME: OVO SU GLAVNI SIMPTOMI

Giht je naziv za nasljednu ili stečenu bolest metabolizma koju karakteriše upala zglobova i mekih tkiva nekih organa. Ova bolest nastaje kao posljedica gomilanja mokraćne kiseline u tjelesnim tečnostima i krvi.

Ilustracija

Neki od faktora koji utiču na pojavu gihta jesu određene vrste karcinoma, genetske promjene u organizmu, kao i česte upale bubrega. Kako biste spriječili pojavu ove bolesti, treba da svakodnevno unosite što više hranljivih namirnica, jer je dokazano da je giht povezan sa nepravilnom ishranom i pretjeranom upotrebom alkoholnih pića.

Za liječenje gihta važno je što ranije postaviti dijagnozu. Nakon što se bolest dijagnostikuje kreće se sa tretmanom artritisa. U slučaju pravovremene terapije giht se brzo smanjuje. U slučajevima kada je giht otkriven nešto kasnije moraju se konzumirati lijekovi koji koriguju metabolitčki poremećaj.

Loading..

Loading..

Bitno je istaći da je riječ o neizlečivoj bolesti, te da nakon što otpočnete sa terapijom morat ćete istu da primate cijelog života. Giht je ozbiljna bolest koja dovodi do invaliditeta, a u nekim slučajevima i do smrti zbog oštećenja funckije bubrega. Zbog toga je od velikog značaja pravilna ishrana i redovne posejte doktoru, kako bi se mogućnost dobijanja ove bolesti svela na minimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *