OVA GRUPA ŽENA IMA PROBLEMA SA ZADRŽAVANJEM VODE! Nutricionista je otkrio i najveću ZABLUDU, ovde svi GREŠE

ZdravljeNutricionista otkrio zašto se u telu zadržava voda, kao i kako se izbaci!

Zadržavanje vode u organizmu nije retkost, a nutricionista Đorđe Pejić je za RTS Ordinaciju objasnio zašto dolazi do ovog problema.


“Metabolički razlozi zadržavanja vode mogu da budu razni, jedan jeste i loša kombinatorika hrane, hormonski disbalans, unos slane hrane… Postoji čitav niz razloga. Ne treba ni preterivati sa unosom vode, često čujemo da treba unositi po dva i po-tri litra vode, međutim, i ta voda prolazi kroz naše bubrege, kroz srčani mišić i onda taj mišić mnogo više radi, ceo sistem je opterećen da uloži energiju na izbacivanje te vode, a ne na varenje hrane. Znači, generalno, opšte pravilo je ne preterivati, ne preko dva i po-tri litra, osim ako imate neki fizički napor”.

On je odgovorio i na pitanje koje zanima sve koji imaju ovaj problem – kako izbaciti vodu iz organizma?

“Opet, kombinatorika, promena načina ishrane. Postoje biljni čajevi koji deluju kao diuretici, kao što je peršun, kukuruzna svila. Najčešći problem sa zadržavanjem vode je kod žena, i to kod žena koje imaju niži krvni pritisak i uglavnom to zadržavanje vode je u donjem delu tela. Onda treba raditi na limfnoj drenaži, na promeni ishrane, kretanju, mada ne treba odjednom sve, telo treba prvo da se pripremi. Na početku samo brzi hod, ako je težina više od deset kilograma iznad nama optimalne”, poručio je on.