Uncategorized

OVAJ LIJEK POGORŠAVA INFEKCIJU KOD KORONA VIRUSA, OGLASIO SE SRPSKI NAUČNIK, NIJE IBUPROFEN? Evo šta utiče na virus, zbog ovoga se pogoršava stanje?

Zbog pandemije korona virusa u nedelju je proglašeno vanredno stanje i u Srbiji. 

Dok hiljade i hiljade ljudi širom sveta svakodnevno oboljeva i traži spas od zaraze, od vodećih lekara u Velikoj Britaniji stigla je “preporuka” da se ibuprofen i paracetamol mogu koristiti za samolječenje od smrtonosnog virusa, koji se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu. Brzinom munje, međutim, oglasili su se i mnogi sjvetski stručnjaci koji smatraju da ibuprofen i paracetamol mogu pogoršati stanje pacijenta obolelog od korone virusa.

U pitanju su inače lijekovi koji služe za spuštanje temperature. 

profimedia-0506537724

Brufen je zaštićeno ime ze ibuprofen. Radi se o jednom istom lijeku. Prema naučnim podacima ne može se govoriti o povezanosti ibuprofena sa pogoršanjem stanja tokom infekcije korona virusom. Ibuprofen je samo jedan od preparata nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. U ovu grupu lijekova, pored ibuprofena, spadaju flurbiprofen, diklofenak, naproksen i drugi koji se uobičajeno koriste kao lijekovi protiv bolova i antireumatici lijekovi protiv reumatskih bolesti.

 – Za sada nema odgovarajućih kliničkih studija i dokaza da bilo koji lijek iz ove grupe, ukoliko se pravilno koristi, pogoršava stanje tokom infekcije Covid-19. Ipak, treba biti oprezan i pratiti dalji razvoj situacije – rekao je za portal Srbija Danas klinički farmakolog Medicinskog fakulteta Janko Samardžić.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mjestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka. Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu.

befunky-collage-24

Inkubacija, simptomi i prevencija

Infekcija novim korona virusom ima inkubacioni period između 1-14 dana. Studija objavljena u “Žurnalu Američkog medicinskog udruženja” otkrila je novi dokaz da se virus može širiti asimptomatično. Stručnjaci su procijenili da svaka zaražena osoba tokom epidemije u proseku inficira još dvije do tri osobe.

Infekcije korona virusom imaju širok spektar simptoma, uključujući groznicu, kašalj, kratak dah i poteškoće s disanjem. Blaži slučajevi uzrokuju simptome poput prehlade, dok teži mogu dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog oboljenja, prestanka funkcije bubrega i smrti.

Najbolja lična prevencija je često pranje ruku i dezinfekcija površina, nošenje zaštitnih maski na licu i rukavica u javnom prevozu i ustanovama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *