Uncategorized

OVAJ VITAMIN OBAVEZNO MORATE KONZUMIRATI TOKOM PANDEMIJE KORONE: POMAŽE U INFEKCIJAMA GRUDNOG KOŠA

Oni koji nemaju terase i najviše borave u zatvorenom prostoru tokom dužeg vremenskog perioda, obavezno bi trebalo da konzumiraju suplement vitamina D.

Ilustracija

Vitamin D se stvara onog trenutka kada sunčevi zraci dopru do vaše kože, a veoma je važan za razne imunološke funkcije.

Ovaj savjet važi i za one koji se redovno ovih dana sunčaju na svojim terasama. Naime, kada se krema za sunčanje pravilno nanese, blokira se sinteza vitamina D.

Ujedno jedna irska studija je otkrila da vitamin D pomaže u sprečavanju respiratornih oboljenja i pojačava imuni sistema. Zapravo, studija Univerziteta Triniti u Dbalinu pokazuje da vitamin D može pomoći u spriječavanju da bolest pređe u teži oblik.

  • Imamo dokaze koji podržavaju ulogu vitamina D u prevenciji infekcija grudnog koša, posebno kod starijih odraslih osoba sa niskim nivoom vitamina D. Jedno istraživanje je pokazalo da je vitamin D smanjio rizik od infekcija grudnog koša kod polovine ljudi koji su uzimali suplemente. Iako ne znamo konkretnu ulogu vitamina D u vezi sa Covid-19, s obzirom na njegov širi uticaj na odgovor imunog sistema i jasne dokaze o zdravlju kostiju i mišića, svi bismo trebali redovno da ga unosimo – istakla je profesorka Rouz En Keni sa pomenutog koledža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *