OVE NAMIRNICE RAZARAJU PANKREAS: Doktorica Marija upozorila, odmah ih izbacite iz ishrane

ZdravljeAko se jede često, ova hrana može da uništi ovaj organ

U odnosu na pre 10 godina, zapaljenje pankreasa ili neki drugi vid poremećaja rada ovog organa sada se javlja tri puta češće.

Najčešći uzrok je loš izbor hrane, kaže endokrinolog Marija Kolaco-Klevel.

Napominje da su u najvećem riziku od oboljenja pankreasa osobe starosti između 20 i 40 godina. Hrana koja je bogata ugljenim hidratima i mastima je najlošiji izbor i nepovoljno djeluje na ovaj organ. U velikom broju slučajeva dovodi do komplikacija, zato je neophodno ovu hranu potpuno izbaciti iz iahrane ili makar svesti na minimum.


Doktorka je navela i koje namirnice su “smrt” za pankreas:

“Namirnice koje sadrže trans masti, boje i konzervanse, jela sa visokim sadržajem masti i brzih ugljenih hidrata, poluproizvodi, peciva, gazirana pića i slatkiši pre ili kasnije mogu da izazovu zapaljensko oboljenje pankreasa – pankreatitis”, upozorila je.

Najčešći simptomi pankreatitisa:

težina u stomaku
mučnina
poremećaj stolice
nadimanje
bol u gornjim dijelovima i desnom hipohondrijumu (dio tijela ispod rebara, gdje su jetra, želudac i slezina)

Dr Marija je napomenula da se ovi znaci primećuju i kod drugih bolesti. A prekomjerna težina, neravnoteža u ishrani, pušenje i pretjerana konzumacija al?ohola su najveći faktori rizika za pankreatitis.

Dodaje da, ukoliko primijetite neke od ovih simtoma, nikako se ne lečite na svoju ruku već odete kod ljekara na detaljnu analizu.

Novi.ba/Stil.rs