OVE POSNE NAMIRNICE NIKAD NE PEREMO PRE JELA, A TREBALI BI: Evo kakve posledice ostavlja po ORGANIZAM

ZdravljeDa li ste sigurni da znate koje namirnice moraju da se peru pre jela, a koje ne

Svi znaju da voće i povrće treba oprati pre jela i to ne samo zbog rizika da se na njihovoj kori nalaze pesticidi, već i kako bi se uklonila prljavština sa njih koju, ako ih samo protrljate kroz dlanove, možete da unesete u telo i uzrokujete infekcije.


Međutim, postoji i neka hrana koju je neophodno prati, a to niko ne radi. Zašto? Jednostavno niko im nije rekao šta se može desiti ako to ne učine.

Orašasti plodovi

Orasi, Orašasti plodovi
foto: printscreen/youtube

Kada sa oraha, lešnika ili pistaća uklonite ljusku, plodove treba proprati kroz mlaz hladne vode, a potom ih ostaviti da se osuše, kažu stručnjaci. Ne možete da znate gde su sve bili prilikom proizvodnje i transporta, pa tako ni kakvi su higijenski uslovi na tim mestima. Pranjem ćete ukloniti i fitinsku kiselinu koja održava svežinu ovih namirnica i štiti ih od parazita, ali je štetna po ljudski organizam.

Suvo voće

Suvo voće
foto: Profimedia

Suvo voće važi za jednu od „najprljavijih“ namirnica, posebno ako ga kupujete u prodavnicama zdrave hrane i to na grame. Ne možete da znate gde je boravilo, koliko dugo je na tom mestu stajalo i u čemu je čuvano. Preporuka stručnjaka jeste da suvo voće dobro operete pod mlazom hladne vode ili da ga čak potopite u istu na pola sata, sat. Tako će se ukloniti sve nečistoće.