OVIH 7 NAMIRNICA POMAŽU DA SMANJITE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Zdravlje

Dijabetes se dijeli u dvije grupe.

Kada se radi o dijabetesu tipa 1, organizam ne proizvodi insulin koji je potreban za pretvaranje šećera i skroba u energiju, dok dijabetes tipa 2 ne koristi na dobar način insulin koji luči tijelo. Zdravim načinom ishrane, mogu se postići pozitivni rezultati u borbi protiv ove bolesti.

U toj borbi posebno se ističu sljedeće namirnice:

BOROVNICA

Unosom dnevne doze bioaktivnih sastojaka koje u sebi ima borovnica, podstičemo osetljivost insulina u organizmu i time možemo smanjiti rizik od razvijanja dijabetesa.

ČIA SEME

Dnevna doza glutena koji u sebi sadrži ovo seme stabilizuje nivo šećera u krvi. Smatra se da je ovo sjeme prirodan lijek u borbi sa dijabetesom tipa 2.

CIMET

Mnoga istraživanja su pokazala da cimet pomaže u borbi sa dijabetesom. Cimet možete dodavati u jela, uzimati ga sa medom ili kuhati čaj. Njegovom redovnom upotrebom poboljšat će te rad insulina i smanjiti nivu šećera.

ZAČINI

Začini koje koristite u vašoj ishrani pomažu u poboljšavanju rada vašeg metabolizma, smanjuju holesterol, podstiču rad insulina i time smanjuju nivo šećera u krvi. Sjeme piskavca i kurkuma su dali pozitivne rezultate u borbi protiv dijabetesa. Pored njih možete jos koristiti i đumbir, senf, kim, kari i korijander.

MASLINOVO ULJE

Ilustracija

Isto kao i avokado, maslinovo ulje je bogato mononezasićenom masti koje pomažu u pravilnom radu insulina.

JAJA

Ilustracija

Preporučuje se da ljudi koji imaju problema sa dijabetesom, ovu namirnicu uvrste u svoju ishranu. Dva žumanca ili četiri do šest bjelanaca sedmično je preporučena doza. Jaja izazivaju osjećaj sitosti i samim tim kontrolišu rad insulina.

JABUKOVO SIRĆE

Ilustracija

Dokazano je da smanjuje nivo šećera u krvi. Pored toga daje osjećaj sitosti i pomaže u gubitku viška kilograma.