Uncategorized

OVIH SEDAM SIMPTOMA SE JAVLJAJU PRE NEGO ŠTO OSOBA DOBIJE DIJABETES: Može da se spreči najgore ako ih prepoznate!

Ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje, može prerasti u dijabetes tipa 2 zajedno sa svim negativnim posledicama koje ovaj zdravstveni problem sa sobom nosi

Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezan s gojaznošću.

Ukoliko se na vreme ne dijagnostikuje, može prerasti u dijabetes tipa 2 zajedno sa svim negativnim posledicama koje ovaj zdravstveni problem sa sobom nosi.

No dobra vest je da je predijabetes reverzibilan. Što pre prepoznate problem, pre se možete okrenuti ozravljenju. Pravilnomishranom i redovnim vežbanjem možete umanjiti mogućnost da dobijete predijabetes.

Postoje neki suptilni simptomi koji vas mogu upozoriti na predijabetes.

Visok krvni pritisak

Osobe s povišenim krvnim pritiskom izložene su povećanom riziku od predijabetesa jer hipertenzija tera srce na jači rad i kretanje krvi po telu. To otežava telu da eliminiše višak šećera iz krvotoka.

Hipertenzija i predijabetes su stanja koja se međusobno pogoršavaju, a studije su pokazale da oboje znatno povećavaju rizik od zatajenja srca.

Nažalost, i predijabetes i visok krvni pritisak u početku su uglavnom asimptomatski. Ako znate da imate hipertenziju, trebali biste se odmah ozbiljno pozabaviti prevencijom predijabetesa.

Zamagljen vid

I predijabetes i dijabetes mogu negativno uticati na vaš vid. Kada nivo šećera u krvi prelazi s visokog na niski, to može prouzročiti curenje tečnosti u zenicu vašeg oka. Zbog toga dolazi do magljenja vida.

foto: Profimedia


Problemi s kožom

Ponekad se zdravstveni problemi mogu manifestirati i spolja. Predijabetes zna prouzrokovati različite probleme na vašoj koži zbog povećanog insulina u krvi.
Predijabetes takođe utiče na cirkulaciju krvi, što može uzrokovati svrab u vašim ekstremitetima, posebno u nogama.

Giht

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Neverovatno je bolan, a može signalizirati i predijabetes.

Giht se često javlja zbog bogate i prekomerne ishrane. Ima tendenciju da češće utiče na ljude koji imaju višak kilograma, a gojaznost je takođe faktor rizika za predijabetes.

Stalno ste gladni

Česta glad može ukazivati na to da imate predijabetes. Pokušajte da jedete manje a češće kako biste se rešili ovog osećaja.

Ekstremni umor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može dovesti do osećaja gladi isto tako može dovesti i do iscrpljenosti. Kad vaše telo ne dobije gorivo koje mu treba, bez obzira na to što jedete puno obroka, sigurno ćete se osećati umorno.

Kada je umor hroničan pokušajte se uključiti u fizičku aktivnost koja je potrebna za održavanje zdrave telesne težine.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može signalizirati predijabetes. Vaše telo je započelo eliminaciju viška glukoze iz krvotoka, a jedan od načina za to je razređivanjem krvi i ispuštanjem šećera putem urina. To će dovesti do dehidriranosti organizma i osećaja hronične žeđi.

Predijabetes je znak upozorenja da se nešto mora promeniti u vašoj svakodnevnici kako biste ostali zdravi. Ako nakon čitanja našeg popisa ustanovite da imate nekoliko upozoravajućih simptoma predijabetesa, nemojte paničiiti. Uz odgovarajuću pažnju, i dalje je reverzibilan. Prvi korak je zakazati sastanak sa svojim lekarom kako bi uspostavio dijagnozu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *