Uncategorized

OVO ČUDO OD BILJKE MORA DA SE NAĐE U SVAKOM DOMU: ČUVA BUBREGE I SRCE, LIJEČI GASTRITIS I UBRZAVA METABOLIZAM!

Na ovim prostorima ova biljka je poznata kao čuvarkuća, dok su u Rusiji ovu biljku oduvijek zvali molodilo – “trava koja vraća mladost”.

Mnogo je razloga zašto se ova biljka mora naći u svakom domu, a ovo su samo neki od njih:

Ova biljka posjeduje antiupalna, antitoksična i antibakterijska svojstva. Smiruje bolove i pomaže bržem zarastanju ranu. Preporučuje se srčanim bolesnicima, ali i ljudima koji imaju problema sa bubrezima.

Evo kako da je iskoristite ukoliko patite od neke od ovih bolesti:

Kod paradontoze

Isitnite sveže lišće čuvarkuće u blenderu pa procijedite sok kroz gazu. Dodajte u sok hladnu vodu u proporciji 1:1. Kuhajte 2-3 minuta, ostavite da se ohladi. Ispirajte usta tokom 5 minuta, 3 puta dnevno.

Kod bolesti bubrega

Prelijte 15 g suhog lista čuvarkuće sa 250 mililitara vode. Kuhajte na pari 10 minuta, procijedite. Popijte jednu čajnu kašičicu čaja 4 puta dnevno.

Kod neplodnosti

Jednu supenu kašiku suhog lista čuvarkuće prelijte čašom ključale vode. Ostavite 4 sata da odstoji. Popijte 30 ml čaja 3-4 puta dnevno.

Kod dijareje

Jednu supenu kašiku suhog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Sačekajte 2 sata da odstoji. Konzumirajte 15 ml čaja napitka 4 puta dnevno.

Kod gorušice

Prelijte 15 g svježeg lišta čuvarkuće sa 500 miligrama ključale vode. Popijte 30 ml čaja 2 puta dnevno.

Kod gastritisa

Dvije supene kašike suhog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji. Popijte 50 mililitara čaja 3 puta dnevno.

(Foto: Agencije)

Za normalizaciju metabolizma

Prelijte 20 g svježeg lista čuvarkuće čašom ključale vode. Sačekajte 3 sata da odstoji. Uzimajte 30 ml napitka 3 puta dnevno.

Kod opekotina, posjekotina i čireva na koži

Stavite u termos 50 g suhog lista čuvarkuće, prelijte sa 600 mililitara ključale vode. Sačekajte 4 sata da odstoji. Napravite oblog, stavite na bolno mjesto.

Uzgoj čuvarkuće

Čuvarkuću je lako uzgojiti. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara. Gdje god da je posadite nećete pogriješiti. Imat ćete lep ukras, a uz to i lijek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima.

Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine.

Napomena: Trudnicama i doiljama se ne preporučuje upotreba čuvarkuće u liječenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *