OVO CVEĆE MORATE DA IMATE U VRTU! Privlači SREĆU, a veruje se da samo jedna LATICA potopljena u vinu donosi DUG ŽIVOT!

Zanimljivosti

Hrizantema, kao biljka koja dolazi iz Kine i najrasprostranjenija je u Aziji, gde važi za cvet koji ima moći da privuče srećne okolnosti, ili bar tako veruju drevne kulture Dalekog istoka.

Iz Aziije takođe potiče misao o bliskoj povezanosti hrizantema sa Suncem jer cvet važi za nosioca Jang energije. Popularna je misao u mnogim azijskim zemljama da je hrizantema pre svega cvet sreće i u njenu čast se u Japanu svake jeseni održava Festival Sreće.

Iako bi vam svaki čovek na koga naletite u Aziji rekao da hrizantema zaista jeste simbol nečeg pozitivnog, na drugoj strani sveta ona ipak važi za cvet smrti i zbog toga je često u mnogim evropskim zemljama rezervisana za sahrane.

Australijanci bi bez premišljanja hrizantemu poklonili članu bliže porodice kao znak požtovanja i ljubavi, a u Americi ovaj cvet je poznati simbol radosti. Dok je na Istoku hrizantema simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, u našim krajevima doduše, smatra se “cvećem za mrtve”, tradicionalno je nadgrobno cveće i veruje se da donosi mir i spokoj duši umrlih. U Evropi, hrizantema se još naziva i “jesenja ruža”.

Zanimljivo je još dodati i verovanje koje potiče sa Istoka da jedna latica hrizanteme u čaši vina može da obezbedi dug i zdrav život.

Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme simbol dugog i bezbrižnog života i jedan od najmoćnijih i najlepših simbola optimizma.

FOTO: PROFIMEDIA

Ukoliko ste u mogućnosti, unesite malo njihove pozitivne energije i u svoj vrt, jer ne samo da će vam dovući srećne okolnosti u život, već će i vaš vrt učiniti da izgleda živopisnije i raznobojnije.

Cvet je originalno zlatno-žute boje dok danas na svetu postoji hiljade različitih vrsta i boja koje sve imaju svoje posebno značenje:

Bela hrizantema – dovodi se u vezu sa istinom, jasnoćom misli i ispravnim odlučivanjem, pa je kao takva pogodna za objekat koji pomaže pri meditaciji

Crvena hrizantema – znak je ljubavi i naglašenih strasti

Ljubičasta hrizantema – pokazuje otmenost i plemenitost

Plava hrizantema – sa sobom donosi smirenost i inspiraciju

Narandžasta hrizantema – znak je topline i napretka

Žuta hrizantema – kao najtužniji simbol nosi znak neuzvraćene ljubavi.

FOTO: PROFIMEDIA

kurir.rs/informer