OVO NISMO OČEKIVALI: ŠEST STVARI KOJE JEDNOSTAVNO MOŽETE OČISTITI KROMPIROM

Praktična žena

Iako se ne savjetuje da krompir držite gdje i ostale preparate za čišćenje kuće, on ustvari može poslužiti i za to.

Evo nekoliko pametnih načina kako koristiti krompir za čišćenje.

  1. Očistite tavu od hrđe

Ilustracija
Krompiri sadrže kiselinu koja djeluje na otapanje hrđe, pa ga možete i koristiti u tu svrhu. Prerežite krompir na pola na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za posuđe i protrljajte po zahvaćenom području. Potrebno je samo naknadno isprati tavu.

  1. … Ili hrđave noževe

Kad već čistite predmete od hrđe, možete to učiniti i s noževima, makazama, posudama i ostalim kućanskim „alatima“.

  1. Očistite srebro

Planirate kuhati krompire za večeru? Ako je tako ostavite vodu kada ste gotovi. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete staviti u nju i ostaviti da tako stoji sat vremena. Kada ste gotovi potrebno ih je samo isprati i osušiti krpom.

  1. Očistite naočale

Ilustracija
Ako nosite naočale vjerojatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku za lice. Čini se da se taj problem može riješiti kriškom krompira. Jednostavno pređite prerezanim krumpirom po naočalama i obrišite maramicom.

  1. Očistite ostatke od razbijenog stakla

Razbili ste čašu? Možete velike dijelove pokupiti rukama, jednog po jednog. Ali što s onim malim komadićima koje je teško vidjeti golim okom? Prerežite krompir na pola i pritisnite na mjesta gdje se staklo može nalaziti, a ono će se u krompir zabiti.

  1. Manje mrlje

Krompir neće upiti 2 dcl vina kojeg ste prolili na tepih, ali ako njime tapkate po mjestu gdje je vino proliveno, ili koristite vodu od kuhanog krompira, to vam može pomoći s malim mrljama koje će u potpunosti ukloniti.