OVO POVRĆE IMA NEVJEROVATNA LJEKOVITA SVOJSTVA: SPRIJEČAVA RAK, IZBACUJE TOKSINE I OPORAVLJA CIJELI ORGANIZAM

Zdravlje

Ova biljka je malo zastupljena u ishrani, a njena ljekovita svojstva su nevjerovatna

O njenoj moći dovoljno govori činjenica da ima znatno više gvožđa od špintata i duplo više vitamina C od limuna i narandže.

Ljekovita svojstva potočarke su poznata od davnina, ali je kroz generacije postala zaboravljena i nepravedno zanemarena njena upotreba.

Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku historiju. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lječenju zdravstvenih tegoba. Čak je i otac medicine, Hipokrat, cijenio ovu biljku. Preporučivao je za lječenje bolesti pluća, zubobolje i bolesti grla. Osim toga, ova biljka, podiže nivo energije do maksimuma.

Možete je jesti kao salatu, kao prilog sendviču, napraviti od nje supu, obloge ili sok. Potočarka raste uz bistre vode, potoke i jezerca, a možete je i sami uzgojiti. Bere se od maja do novembra.

S obzrom da su je koristili i stari Grci, Egipćani i Rimljani, ne čudi što je nedavno i zvanično proglašena za najzdravije povrće na svijetu.

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem.

Drevni lek starih Inka: Prirodni analgetik, reguliše nivo hormona, usporava strarenje, ublažava simptome

Ljekovita svojstva:

Nutricionisti kažu da je odličan izvor gvožđa, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, K i C i da je bogata fitohemikalijama koje pružaju organizmu zaštitu od bolesti srca, raka i ostalih degenerativnih bolesti.

Sok potočarke je omiljeno sredstvo za spoljnu upotrebu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, kod ispadanja kose u vidu utrljavanja soka ili stavljanja obloga. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na oboljela mesta smanjuje pojavu sunčanih pega na koži te liječi šugu i razne kožne nečistoće.

Naučna istraživanja govore o zaustavljanju rasta tumora i metastaza (eksperimentisano na životinjama), ako se ekstrakt potočarke ubrizga u dio tijela te kao pomoć u liječenju kardiovaskularnih bolesti i u zaustavljanju širenja raka dojke.

Ujedno se pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno djeluje i sprječava štetne posljedice pušenja.

Kako se pravi sok od potočarke:

Sastojci:

Šaka potočarke

6 dl vode

Svježu biljku potrebno je izgnječiti ili izmiksati u sokovniku i preliti vodom.  Ova biljka snažno čisti organizam tako da može dovesti do nadražaja bubrega i mokraćnih puteva, stoga je važno pažljivo je koristiti, a trudnicama se na preporučuje uopšte.

Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga.

Sok od potočarke se može primjeniti lokalno (spolja) u liječenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i možete konačno da riješite problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Ilustracija

Osim soka možete napraviti i obloge koje ćete stavljati na zahvaćena područja, ukoliko je pripremite na sljedeći način:

Za oblogu od potočarke izlomite malo lišća ove biljke i pomješajte sa alkoholom, a zatim nanesite smjesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Podijeli sa prijateljima