Ovo su namirnice koje sadrže najviše vitamina D – evo zbog čega bi trebalo da ih svakodnevno konzumirate!

Zdravlje

Vitamin D veoma je važan u ishrani jer sprečava nastanak depresije i jača imunološki sistem i kosti, a njegov nedostatak vezuje se za nastanak demencije i rahitisa. Često se navodi da su najbogatiji izvor vitamina D namirnice životinjskog porekla. Što je tačno, ali, ovde su takođe data i neka rešenja koja podrazumevaju vegansku ishranu.

Foto: Pixabay

Evo liste namirnica koje sadrže najviše vitamina D.

Riba 

Foto: Pixabay

Opšte je poznato da riba sadrži obilje nutrijenata, a losos je definitivno jedan od najboljih izvora vitamina D. Međutim, ne može svako da priušti kupovinu ove namirnice, pa je dobra vest da ga možete naći i u konzerviranoj tunjevini ili sardinama. 

Mleko 

Foto: Pixabay

Verujemo da se nećete začuditi što se na ovoj listi našla namirnica uz koju su odrasle mnoge generacije. Samo imajte na umu da mleko sa manjim procentom masnoće ima i manje vitamina D. 

Jaja 

Foto: Pixabay

Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, ni sa jajima ne treba preterivati, a najbolja su organska i sveža, proizvedena na farmi gde su kokoške na otvorenom. 

Svinjetina 

Foto: Pixabay

Ako volite meso, najbolji način da povećate unos vitamina D je da jedete više svinjetine. U suštini, meso generalno nije najbolji izvor ovog vitamina, ali od svih vrsta mesa, svinjetina ga sadrži najviše, naročito kad su rebarca u pitanju. 

Obogaćene žitarice 

Foto: Pixabay

Pretpostavljamo da ste do sada verovatno sto puta pročitali kako cerealije ne predstavljaju baš najbolji izbor za doručak. Ali, kao i sa ostalom hranom, sve zavisi od toga kako se hranite i koliko konzumirate ovu namirnicu. Ukoliko ne preterujete, biće odličan izvor nutrijenata, uključujući i vitamin D – najbolje bi bilo da pre kupovine pročitate deklaraciju. 

Šitake pečurke 

Foto: Pixabay

Nažalost, vitamina D nema mnogo u biljnom svetu, a izuzetak nisu ni pečurke – od svih vrsta najviše ga sadrže šitake. Jednostavno ih ubacite u omlet i dobili ste ukusan obrok pun D vitamina!