OVO SU VAŠE OMILJENE NAMIRNICE KOJE UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE JETRE

Zdravlje

Možda ih volite, ali one mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.

Ilustracija

Dok je možda vaša glavna briga kako namirnice djeluju na izgled vašeg struka ili koliko vam energije pružaju, postoji jedan organ koji možda baš zbog vašeg odabira namirnica pati, a to je jetra.

Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i najveća “tvornica“ s nizom važnih funkcija: u njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata; ugljikohidrata, bjelančevina i masti, ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina… Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad.

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 4,5 miliona Amerikanaca ima dijagnosticiranu bolest jetre, a oko 20 posto i bolest masne jetre.

Uzroke nalazimo u alkoholu, nekim lijekovima, prekomjernoj tjelesnoj težini, poremećajima metabolizma masti, u šećernoj bolesti te kao posljedicu nekih hroničnih bolesti.

Najčešće masna jetra nema simptoma te je stoga važno redovno posjećivati ljekara i pokušati voditi zdrav život. Iako bez simptoma, neliječena masna jetra može dovesti do ciroze jetre.

Ako želite zaštiti jetru i spriječiti česte probleme, dobro je znati koju biste hranu trebali izbjegavati.

Zaslađeni napici

Alkohol nije jedino piće koje može izazvati haos u jetri, a prema riječima ljekara Iana Braithwaitea, zaslađeni napici mogu uzrokovati štetu ovom organu. “U malim količinama, fruktoza će se obraditi u crijevima, a ako se radi o velikim količinama, koliko potvrđuju istraživanja, može doći do toksičnosti u jetri“, dodao je. Napici koji sadrže puno fruktoze su oni koji sadrže rafinirane šećere, poput gaziranih napitaka.

Umaci i pripravci sa skrivenim šećerom

Nisu samo namirnice za koje svi znamo da sadrže šećer opasne za vaše zdravlje, često su opasniji izvori fruktoze proizvodi o kojima uopće ne razmišljamo, poput kečapa i preljeva za salate.

Prženi krompiri

Prženi masni krompiri su jedna od vama dražih namirnica? Ne samo što su prepuni kalorija, mogu i nanijeti štetu zdravlju jetre. “Prženi krompirići su i puni soli, a prehrana koja se sastoji od tako puno soli, može voditi do povećanja masnoće u jetri i inzulinske rezistencije“, pojasnio je dr. Leann Poston, MD.

Suhomesnati proizvodi

Ako ste zabrinuti zbog zdravlja jetre, možda biste trebali nekoliko puta razmisliti prije nego što pojedete taj ukusni sendvič sa salamom. “Radi se o namirnici koja sadrži skrivene soli“, ističe nutricionist John Fawkes, te dodaje kako prevelik unos soli može uzrokovati disbalans u omjeru tekućine u tijelu,  što će jetri otežati da radi svoj posao te tako uzrokovati i razvoj bolesti.

Bijeli hljeb

Nažalost, bijeli hljeb od kojeg ste pripremili taj ukusni sendvič sa salamom, sam po sebi nije tako dobar za zdravlje jetre. „Rafinirani ugljikohidrati nemaju u sebi vlakna poput proizvoda od cjelovitih žitarica. To može voditi do porasta glukoze u krvi, otpuštanja inzulina te nakupljanja masnoća u i oko jetre“, dodaje “Fawkes”.

Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za zdravlje jetre:

  • svježe voće poput jabuka, citrusa
  • gorko povrće poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača
  • izvor bjelančevina poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta
  • maslinovo ulje, laneno ulje, bučino ulje
  • cjelovitih žitarica

Jetra “voli gorke biljke“ koje joj olakšavaju metaboliziranje hranivih tvari, naročito masti i imaju blagotvoran učinak na ćelije jetre, stoga je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine: bijeli luk, ružmarin, mentu, klinčić, kurkumu.